31. joulukuuta 2016

Vuosi 2016

Kulunut vuosi on ollut väsyttävä ja kuluttava. Muistan ajatelleeni samansuuntaisesti vuodesta 2015, mutta 2016 oli silti monin tavoin rankempi ja voimia koettelevampi. Sen aikana tapahtui kyllä paljon hyviäkin asioita, mutta silti pohjavire oli harmahtava. Olen siis iloinen, että on aika siirtyä kohti seuraavaa vuotta.

TammikuuMitä tammikuusta jäi mieleen?

 • Desucon Frostbite, jossa oli ihan hauska hengailla kavereiden kanssa ja käydä mielenkiintoisilla luennoilla
 • Liukastuminen työmatkalla, joka koitui jalalle kohtalokkaaksi

Frostbitesta selvittiin kunnolla, mutta vasen jalka ei ole liukastumisesta toipunut vieläkään. Tällä hetkellä en pysty käyttämään korkokenkiä kuin lyhyen aikaa ja siitäkin seuraa kipukohtaus. Muut kengät menevät, mutta aina kengän mallia vaihtaessa jalka vaatii totuttelua. Lääkärin mukaan jalka on ihan kunnossa. Selvä homma. Ei kai sitten lisättävää.

Helmikuu


Mitä helmikuusta jäi mieleen?

 • Liukastumista seurannut sairausloma ja toinen... ja kolmas
 • Vakuutusyhtiön kanssa tappeleminen saikuttamisen lomassa
 • Vuosisadan flunssa ja siitä seurannut sairausloma

Jep, jep... iloisesta kuvasta huolimatta helmikuu meni enemmän ja vähemmän sairauslomalla. Työssä, jossa joutuu liikkumaan paikasta toiseen lähes joka päivä, on hiukkasen vaikea toimia, jos parinsadan metrin jälkeen ulvoo tuskasta.

Kun jalalla sitten alkoi edes jotenkin pystyä kävelemään, kaatoi flunssa vielä melkein viikoksi sängynpohjalle. Ehkä kaikki kotona oleilu romahdutti sitten vielä vastustuskyvynkin ja ihmisten ilmoille mennessä imaisin jonkun kunnon flunssapöpön matkaan.

Positiivisena seikkana mainittakoon, että jalkasaikulla ehti kirjoitella ja räpsiä valokuvia. Täytyyhän sitä jotenkin viihdyttää itseään, jos ei pääse liikkeelle. Flunssassa sitten ei kyllä jaksanut tehdä yhtään mitään.

Maaliskuu


Mitä maaliskuusta jäi mieleen?

 • Maailman laita -kirjoituskilpailutyön hiominen

Jep, ei muuta. Suurin osa illoista meni tekstiä editoidessa ja päivät luonnollisesti töissä puurtaessa. Mitään erikoista ei tapahtunut, tosin taisi siinä pääsiäinen olla välissä?

HuhtikuuMitä huhtikuusta jäi mieleen?

 • Fantasian kirjoittajille suunnattu kirjoituskurssi
 • Kirjailijakuvan räpsäisy

Löysin superedullisen kirjoituskurssin Mikkelistä eikä paikkakunnalla yöpyminenkään tullut kamalan kalliiksi, joten lähdinpä sitten sinne viikonloppureissulle. Ensimmäinen kurssiviikonloppu oli antoisa, mutta uuvuttava eikä sen jälkeen ollut ihan helppo lähteä töihin. Olen kuitenkin iloinen, että menin paikalle.

Kävin myös alkukuusta kirjailijakuvassa, mikä oli kivuttomampaa kuin kuvittelin. Kuvaajan löytäminen oli kuitenkin työn alla. Varsinaisista yrityksistä ei meinannut saada hintoja tietoonsa sitten millään ja harrastelijat lupailivat kyllä, mutta katosivat, kun olisi pitänyt aikatauluja ja hintaa ruveta sopimaan. Onneksi kuvaaja kuitenkin järjestyi. 

Lopputulokseenkin olin kohtuullisen tyytyväinen... joskin näin jälkikäteen mietittynä, olisin ehkä halunnut itsestäni persoonallisemman kuvan peruspönötyksen sijaan. Sitä varten olisin ehkä tarvinnut jonkun katsomaan tyyliäni ja ohjeistamaan kuvaustilannetta, mutta kaikkea ei voi pienellä budjetilla saada. Ehkä vielä joskus saan itsestäni kuvan, joka heijastelisi sitä sisäistä maailmaakin?

Tässä se peruspönötys, ennen kuin joku kysyy:

Kuva: Juuso Lundahl

Toukokuu


Mitä toukokuusta jäi mieleen?

 • Kirjoituskurssin toinen viikonloppu
 • Hirveä kiire joka suuntaan
 • FFXIV-lanit

Toukokuuhun mahtui niin syntymäpäiviä, kirjoituskurssia kuin lanittamistakin. Samaan aikaan töissä oli ennätyksellisen iso projekti menossa ja minulle kasaantui koko ajan lisää hommaa, joita sitten painoin ylitöinä ja yritin vielä samaan aikaan saada Tulen tahtoa editoitua.

Ei hyvä yhdistelmä. Toukokuu oli oikeasti aika kamala.

Tosin kurssi oli ihana ja tutustuin tosi kivoihin ihmisiin, joita olisi vielä joskus mukava nähdä. Siitä en tosin tiedä, onko tunne molemminpuolinen, hehe. Lanit olivat myös todella kivat, sattuivat vain minun kannaltani huonoon aikaan, kun olin kuukauden puserruksen jäljiltä melkoisen uupunut. Onneksi pelikoneiden ääressä ei tarvinnut kuitenkaan olla huippusosiaalinen.


Kesäkuu


Mitä kesäkuusta jäi mieleen?

 • 72 päivän Naruto-haaste, jota en ole vieläkään saanut loppuun
 • Desucon
 • Juhannus mökillä

Kesäkuussa päätin, että nyt on aika lukea kaikki Narutot. Aikanaan sarjan lukeminen jäi kesken, koska en pitänyt tapahtumien saamista käänteistä. No, haaste on edelleen kesken, koska tapahtumat vain tökkivät edelleen. Minulla on n. 10 viimeistä Narutoa lukematta. Pitäisi varmaan joku päivä vain pakottaa itsensä sohvannurkkaan ja kahlata ne läpi. Ei siihen yhtä päivää kauemmin menisi... eikä varmaan sitäkään kokonaan.

Desucon on osa kesäkuuta ja siellä tuli taas vierailtua. Meillä oli myös porukkaa yöpymässä, kuten tavallista. Tällä kertaa se väsytti ehkä kuitenkin vielä normaalia enemmän, koska en ollut ehtinyt toipua toukokuustakaan.

Juhannus mökillä sen sijaan oli ihanan rentouttava, vaikka sielläkin oli muita paikalla. Sai syödä ja nukkua, lueskella ja saunoa. Sääkin oli ihan kohtalainen.

HeinäkuuMitä heinäkuusta jäi mieleen?
 • Kesäloma!
 • Vettä satoi miltei aina, kun jonnekin piti mennä
 • Finncon

Heinäkuussa lomailtiin ja se todella tuli tarpeeseen. Kävin Finnconissa sparrautumassa Tulen tahdon suhteen, mutta muuten coni meni lähinnä kaverin kanssa hengailemiseen. Kyseisen reissun lisäksi käytiin M:n kanssa sekä Tampereella että Helsingissä ja kastuttiin molemmilla reissuilla perinpohjaisesti. Jälkimmäisellä piti käydä Suomenlinnassa, mutta jätettiin se sitten suosiolla välistä, kun vettä tuli kuin saavista kaataen.

Enonsaarireissulla saatiin onneksi nauttia harvinaisesta auringonpaisteesta ja lämmöstä jopa siinä määrin, että poltin käsivarteni. Saaren luontopolku oli tosin onnettomassa kunnossa, mutta muuten reissu oli mukava.

Elokuu


Mitä elokuusta jäi mieleen?
 • Hillitön kiire
 • Julkaistu tabloidi
 • KupoConin fanitaidekilpailun bongaaminen ja kisatyön ensimmäisen version kirjoittaminen

Loman jälkeen kiire ja kohellus jatkui ja ylityöt paukkuivat taas. Positiivisiakin asioita kuitenkin tapahtui ja kevään puserrus konkretisoitui tabloidin muotoon. Olin mukana suunnittelussa ja kirjoitin tabloidiin myös kolme juttua. Sitä oli aika hienoa pidellä omissa käsissä, tallessa on vieläkin.

Elokuussa kirjoitin myös ensimmäisen version KupoConin taidekisaan osallistuvasta työstä... tai siis sain sen valmiiksi. Jo pelkästään ensimmäisen version muodostaminen oli työläs urakka, sillä tarina ei meinannut ottaa muotoaan sitten millään. Olen kuitenkin iloinen, että kaiken kiireen keskellä jaksoin vaivan nähdä. Ylitin omia rajojani. Tuon urakoinnin jälkeen tarina jäikin kuukaudeksi pöytälaatikkoon hautumaan.

SyyskuuMitä syyskuusta jäi mieleen?

 • Tracon
 • Karmiva flunssapöpö
 • Englannin reissu (kipeänä)
 • Kiire ja kohellus

Syyskuu alkoi kiireellä töissä (ylläriii) ja Traconilla. Conittaminen tosin jäi tällä kertaa puolitiehen, sillä sunnuntaiaamuna heräsin kauheaan kurkkukipuun. Särkylääkkeiden voimalla raahauduin maanantaina töihin ja sinnittelinkin siellä aina keskiviikkoon asti. Sitten luovutin ja menin työterveyteen, mikä oli ihan hyvä ratkaisu. Perjantaina sain nimittäin kuulla, että nielunäytteestä löytyi jokin lastentauti, jonka ei pitäisi aikuisille edes tarttua, ja sain kunnon antibiootit. Seuraavana päivänä oli lähtö Englantiin, joten pahimmassa tapauksessa olisin siellä joutunut hakeutumaan lääkäriin, jos en olisi sitä Suomessa ajoissa tehnyt.

Englannin reissu meni kipeissä tunnelmissa, mutta loppupäässä sentään hieman helpotti. Harry Potter -studio ja vierailu Stonehengellä olivat ehdottomasti matkan kohokohtia, mutta kokonaisuudessaan se oli mahtava vierailu. Pitäisikin saada viimeiset reissupostaukset kursittua kasaan, olen ennätyksellisen myöhässä niiden kanssa.

Loman ja reissun jälkeen kiire ja kohellus jatkuivat, mutta loppukuusta meno alkoi onneksi rauhoittua ja vihdoin jäi aikaa myös ajattelulle.


LokakuuMitä lokakuusta jäi mieleen?

 • Tulen tahdon editoiminen
 • KupoCon ficin editoiminen

Niin, lokakuun voi tiivistää yhteen sanaan: editoiminen. Ensin väänsin kierroksen Tulen tahdon kanssa, sitten vaihdoin lennossa kieltä ja editoin KupoConin kilpailuun menevää tarinaa. Se kävi vielä parilla esilukijalla, joiden kommenttien pohjalta editoin sitä vähän lisää.

Okei, näin kuun alussa paria kaveria ja tuli kai sitä viikonloppuisin sukuloituakin, mutta kuukausi on silti jäänyt mieleen nimenomaan editoimisen suhteen.

Marraskuu


Mitä marraskuusta jäi mieleen?

 • Synkkä ja pohdiskeleva ajanjakso
 • Harry Potter -jutut
 • Novellin kirjoittaminen
 • KupoConin kilpailussa sijoittuminen

Marraskuu ei ollut minulle paras mahdollinen. Kävin pitkiä sisäisiä keskusteluja ja pähkäilin omaa elämäntilannetta monelta kantilta. Ymmärsin olevani väsynyt ja kyllästynyt, haluton jatkamaan enää samalla tavoin. Tein lopulta tiukan päätöksen, jonka hedelmät korjataan ensi vuonna. Jouduin jättämään taakseni Matkalla duuniin! -tarinoiden kirjoittamisen, koska muut samaan työhön kuuluvat jutut eivät enää kohdanneet omien tulevaisuuden näkymieni kanssa. Harmi, mutta kaikkea ei voi saada eikä pullasta voi poimia pelkkiä rusinoita. Täytyy löytää entistä herkullisempi pulla jostain.

Marraskuussa oli onneksi kaiken ahdistuksen vastapainona paljon Potter-juttuja. Luin Pottermoresta muutamalla eurolla saatavat lyhyet e-kirjat ja Kirotun lapsen, kävin myös Helsingissä kansallismuseon Potter-tapahtumassa (ja jouluostoksilla seuraavana päivänä) kaverin kanssa. Reissu oli mahtava irtiotto arjesta ja teki todella hyvää, selvitti myös ajatuksia, kun pääsi kaverin kanssa pähkäilemään.

Lisäksi kirjoitin novellin. Olen ajatellut sen työntämistä Type & Tellin novellikisaan, mutta katsotaan nyt, saanko editoinnin valmiiksi riittävän aikaisin. Deadline siintää jo horisontissa, enkä tiedä, saanko novellia mahdutettua toivottuun pituuteen. Kenties sen voi laittaa johonkin toiseen kisaan, mikäli tähän ei nyt sitten onnistu. Hienoa olisi tietysti luetuttaa se jollakulla, ennen kuin laittaa sitä mihinkään, mutta ainakaan Type & Tellin kisaa ennen en vain ehdi. (Myöhempi lisähuomio: novelli on editoitu ja laitettu kisaan, katsotaan, miten käy.)

Marraskuun viimeisenä päivänä tulivat KupoConin kilpailun tulokset. Itse tosin luin sähköpostini vasta joulukuun ensimmäisen aamuna. Sijoituin toiseksi, mikä oli todella huikeaa. Kirjoitin ensimmäistä kertaa englanniksi tosissani ja osallistuin kansainväliseen kisaan. En ollut uskoa tulosta!

JoulukuuMitä joulukuusta jäi mieleen?
 • Hupenevat työpäivät
 • Jouluvalmistelut
 • Final Fantasy XV
 • Katoava lumi

Joulukuu tuntui katoavan käsistä, kun työpäivät alkoivat käydä vähiin. Yhtäkkiä oli jo 20. päivä, joka olikin sitten viimeinen vakkaripestissä. Sen jälkeen olen ollut lomalla, kunnes työsuhde 31.1.2017 päättyy. Jännittävää aikaa.

Jouluvalmisteluja on tullut tehtyä pitkin kuuta. Paketteja kertyi tänä vuonna ennätyksellinen määrä ja niitä oli hauska väkertää. Joululauluja ehdin kuunnella ja laulella sen sijaan todella vähän, mikä ehkä jäi hieman harmittamaan.

Iso osa ajasta on mennyt Final Fantasy XV:n parissa. Peli oli hauska ja sitten ei ollut. Siitä olen puhunut enemmän Level up!:n puolella.

Lumen katoaminen on ollut hieman masentavaa. Odotin valkoista joulua, sain mustan ja vesisateisen. Tykkään talvesta todella paljon, joten toivon sään vielä kylmenevän ja lumen palaavan ihastuttamaan minua.


Olen vuodesta 2010 ottanut selfien joka jouluaatto. Nyt noita kuvia onkin jo kertynyt seitsemän. Katsotaan, kuinka kauan jaksan pitää tätä perinnettä yllä. Toistaiseksi se on ollut minusta hauska tapa tarkastella, miten vuosi vuodelta muuttuu tai ei muutu. Punaista tukkaa on ainakin tullut suosittua ja voipi olla, että suosin vielä pitkään. Otsis myös hengaa sitkeästi matkassa, vaikka olen sitä aina välillä kasvatellu poiskin. Jostain syystä se tekee aina paluun samalla tavalla kuin punainen värikin.

Mitä vuonna 2017?


Tuleva vuosi näyttää suurelta kysymysmerkiltä. Toiveissa on saada Tulen tahto kirjakauppoihin, mutta muuten en osaa oikein sanoa, mitä on tulossa. Aloitan totta kai seuraavan kirjan kirjoittamisen, itse asiassa toivon pääseväni aloittamaan jo tammikuussa. Edessä on myös töiden etsimistä. Suomen taloustilanne ei ehkä ole otollisin, mutta uskon silti löytäväni oman polkuni. Nähtäväksi jää, montako mutkaa matkalla mahtaa olla.

2 kommenttia:

 1. Hyvää alkavaa vuotta sinulle! Toivottavasti pysyt terveenä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle!

   Flunssa on vähän vaivannut joulusta asti, mutta jospa se ensi vuodeksi paranisi. :D

   Poista