6. heinäkuuta 2016

Opiskelusyksy - mihin rahkeet riittävät?

Paikallinen opisto julkaisi kurssinsa juhannusviikolla ja minähän tietysti ryntäsin niitä heti tutkimaan siinä toivossa, että syksyllä taas opiskeltaisiin kirjoittamista. Mutta kah! Toivettani ei kuultu tälläkään kertaa. Onneksi sentään japanin opinnoissa on mistä valita.


Kirjoituskurssien toivottomuusKirjoituskursseja on kyllä, mutta ne eivät nyt oikein istu minulle, koska:

 • ne ovat keskellä työpäivää tai
 • ne on suunnattu minua nuoremmille ihan ikärajan kera tai
 • ne eivät aihepiiriltään vastaa mielenkiinnon kohteitani tai 
 • ne ovat päällekkäin japanin opintojeni kanssa

Ei sitten. En mene kirjoituskurssille ensi syksynäkään. Ehkä niin on tarkoitettu, ehkä kohdalle osuu jotain parempaa. Niinhän kävi itse asiassa menneellä lukukaudellakin. En päässyt luovan kirjoittamisen kurssille, mutta sitten törmäsin sattumalta fantasian kirjoittajille suunnatulle kurssille, joka oli ehdottomasti hyödyllisempi Tulen tahdon kirjoittamisen suhteen.

Haluan uskoa, että tapahtumilla on tarkoituksensa. Ehken nytkään syksyllä suuntaa kirjoituskursseilemaan, mutta kohdalle osuu varmasti jotain muuta.


Jotain varmaa ja joitain kutkuttavia ajatuksia

Ei pidä unohtaa, että pääsen sentään työnantajan kustantamaan tarinallistamiskoulutukseen Helsinkiin syyskuussa. Siellä ei ehkä opiskella fantasian tai edes fiktion kirjoittamista, mutta varmasti voin saatuja oppeja hyödyntää työn lisäksi omalla ajallani.

Katselin lisäksi Jyväskylän avoimen yliopiston tarjontaa. Kirjoittamisen opinnot ovat kutkuttaneet minua jo hyvän aikaa, mutta olen lykännyt hakemista, koska jaksaminen on tosiaan ollut rajallista. Nyt kävin niitäkin taas kurkkimassa.

Syksyn opintoihin haku meni jo, joten silloin on turha pyrkiä. Ilmeisesti lokakuussa kuitenkin alkaa haku kevään opintoihin (ja jos ei ala, keväällä voi joka tapauksessa hakea syksyn 2017 opintoihin). Siihen voisin periaatteessa tähdätä. Tässä olisi hyvää aikaa valmistella hakutehtäviäkin. Kirjoittamisen opintoihin ei nimittäin edes avoimessa pääse pelkällä rahalla vaan sinne haetaan. Pääseminen ei siis ole varmaa.

Mietin vielä, jaksaisinko keväällä aloittaa nuo himoitsemani avoimen opinnot (olettaen, että tulisin valituksi). Ne eivät varmasti ole ihan pikkujuttu vaan vaativat oikeasti aikaa ja paneutumista. Toisaalta haluaisin, toisaalta epäröin. Mitä jos ensi kevät on töissä yhtä haasteellinen kuin tänä vuonna? Pystynkö samaan aikaan opiskelemaan kunnolla? En oikeasti tiedä.


Japanin opintoja syksyksi


Huono uutinen oli, että aiemmin käymäni kurssi lakkautettiin. Sen ajankohta oli optimaalinen, samoin kertojen tiheys ja opintojen haastavuus. Nyt täysin vastaavaa ei enää ole tarjolla. Erilaisia vaihtoehtoja kuitenkin on. Hyvä uutinen on, että näitä uusia kursseja vetää sama opettaja, joka vaihtui viime syksynä kurssiltamme pois.

Matkalle Japaniin -lyhytkurssi

Kurssilla käydään ilmeisesti erilaisia matkakohteita ja turistijapania läpi sekä opiskellaan muutamia hyödyllisiä kanjeja. Rehellisesti en usko, että välttämättä tarvitsisin enää tällaista kurssia, mutta ajattelin ilmoittautua, koska se on edullinen ja voihan sieltä aina jotain uuttakin tarttua matkaevääksi... tai ainakin matkakuume kasvaa.

Japanin verkkokurssi

Kaksi lähipäivää sekä syksyllä että keväällä, muuten opinnot verkossa. Kurssi painottuu kirjoittamistaitoihin ja lähtee samalta tasolta kuin aiemmin opiskelemani kurssi. Oppikirja on myös sama. Rinnalle suositellaan kanji-kurssia.

Olen melko vahvasti tämän kurssin valinnan kannalla. Haluaisin nimen omaan parantaa kirjoitustaitojani, joten nyt siihen on hyvä mahdollisuus. Lähikertojen vähäisyys hieman huolestuttaa, mutta ehkä pärjään vähemmällä?

Ensimmäinen lähikerta on pakollinen. Se on hieman ongelma, koska olemme lähdössä reissuun juuri sinä päivänä eikä lentokone tunnetusti odota. Olisi kuitenkin sääli missata koko kurssi tuon takia, joten ajattelin olla asiasta ennakkoon yhteydessä opettajaan. Ehkä tämä on soviteltavissa jotenkin.

Kanji-kurssi

Joka maanantai klo 18:45-19:30, käydään läpi Basic Kanji Book 1:tä ja luetaan erilaisia tekstejä. Tässä kurssissa tökkii se, että se on joka viikko ja noin myöhään. Pääsen töistä yleensä 15:15, joten luppoaikaa jää väliin. Kotiin ei kuitenkaan kannata tulla, koska edestakaisin ravaamalla menee aikaa hukkaan (enkä kuitenkaan jaksaisi enää raahautua takaisin kaupunkiin). Tarvitsisin siis väliaikaohjelmaa töiden ja kurssin väliin. Pohdiskelin, josko jaksaisin kirjoitella tai opiskella pääkirjastolla joka maanantai-iltapäivä.

En kyllä usko varsinaisesti edes tarvitsevani tämän tason kanji-opetusta. Haluaisin kuitenkin lähiopetusta eikä kanjien kertaamisesta nyt haittaakaan ole. Siinä mielessä tämä olisi siis hyvä valinta. Harkitsen vahvasti. Täytyy vain kehittää maanantaikoomaan selviytymiskeinoja.

Japanin jatkokurssi

Tämä on periaatteessa edellisen kurssini rinnakkaiskurssi, joka meni toisella paikkakunnalla. Ryhmät ilmeisesti päätettiin yhdistää. Kurssi menee joka maanantai klo 19:35-20:35 eli heti kanji-kurssin jälkeen. Periaatteessa sinne olisi helppo jäädä opiskelemaan vielä vähän lisää.

Mietin kuitenkin jo, jaksanko tehdä kolmen eri japanin kurssin läksyt joka viikko. Olen myös oikeasti maanantaisin todella väsynyt, koska tuntemattomasta syystä en kykene sunnuntai-iltaisin nukkumaan. Luultavasti opiskelukykyni eivät enää riitä noin myöhään illalla, kanji-kurssikin koettelisi rajojani.

Toisaalta tämä kiinnostaa lähiopetuksen takia. Arvon vielä, mitä teen kurssin suhteen.

Japanin kulttuurin erityispiirteitä 1, 2 ja 3

Kulttuuriluentoja! Näitä on kolmena viikonloppuna tarjolla kevätlukukaudella, hintaa ei ollut mainittu (ilmaisia?). Jos sopivat budjettiin ja mahtuvat aikatauluihin, haluan ehdottomasti mennä kuuntelemaan. Ja muistiinpanovälineet mukaan!


Japanin opinnoissa riittää siis todellakin valinnanvaraa. Tiedostan kuitenkin hyvin vahvasti, että minulla on ollut jaksamisen kanssa haasteita jo pidemmän aikaa. Olen siis varovainen ahmimisen suhteen. Olisi aika ikävää, jos joutuisin keskeyttämään jonkin kurssin, koska kasetti paukkuu. Jostain on pakko siis tinkiä.

Todennäköisesti otan joko verkkokurssin tai jatkokurssin, mutten molempia. Tällä hetkellä kallistun enemmän verkkokurssin kannalle, koska se ei sido minua tiettyyn aikaan ja paikkaan, ainakaan yhtä voimakkaasti kuin tuo jatkokurssi. Toisaalta se kyllä vaatii enemmän itsekuria ja kykyä itsenäiseen opiskeluun, mutta onhan minulla M kotona innostamassa ja ruoskimassa hommiin.

Pelkään vain sitä, ettei jollekin kurssille tulekaan tarpeeksi opiskelijoita ja se ei toteudu. Siinä vaiheessa ei välttämättä ole enää tilaa toisella kurssilla, joten on riski jäädä ilman kurssipaikkaa. Oma veikkaukseni on, ettei verkkokurssi ole yhtä suosittu kuin lähiopetus, mutta ehkä olen väärässä. Toivotaan, että se on sopivan suosittu. Ei kuitenkaan liian, koska en halua jäädä joukosta liian tungunkaan takia.


Vaikeita valintoja


Näyttää siltä, että opiskelun suhteen on edessä tiukkaa pohtimista niin syksyn kuin keväänkin osalta. Vaikka olen innokas opiskelija, en halua uuvuttaa itseäni. Lisäksi haluan ehtiä tekemään myös muuta kuin käydä töissä ja opiskella. Kirjoittaminen ja pelaaminen ovat harrastuksia, joista en ole valmis luopumaan... ja joskus on ihan hyvä vain ollakin.

Ehkä kesäloman aikana voi tuulettaa päätään ja pohdiskella vaihtoehtoja kaikessa rauhassa. Varmasti tilanteeseen on jokin vastaus olemassa. En vain vielä tiedä sitä.

2 kommenttia:

 1. Sopivan kirjoituskurssin löytäminen on kyllä vaikeaa, etenkin jos haluaa kurssille, jossa ei vain kirjoiteta paikanpäällä uutta tekstiä. Minä olen matkustellut sinne sun tänne, mutta sehän onnistuu vain jos on auto. Toisaalta pääkaupunkiseudulla on enemmän opiskelumahdollisuuksia järkevien etäisyyksien päässä.

  Oletko harkinnut verkkokursseja? Muistaakseni niitäkin on koko vuoden kestäviä.

  Jyväskylän avointa yliopistoa on kyllä suositeltu, joten hae ehdottomasti sinne! Sisäänpääsy ei ole läpihuutojuttu ja seuraava kerta on edessäpäin, joten ehkä muuta opiskelua voi hetkellisesti vähentää jos onnistaa ja pääset sisään. :)

  Olet ilmeisesti opiskellut japania jo aika kauan, joten ehkä peruskurssit eivät enää ihan kauheasti anna? Ainakin nuo kulttuuriluennot kuulostavat erittäin mielenkiintoisilta. Toivottavasti sopiva kombo löytyy, etkä ylirasitu opiskelusta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on totta, että kursseja on hankala löytää ja mieluummin menisin sellaiselle, jossa voin työstää jo valmiiksi työn alla olevaa tekstiä uuden tuottamisen sijaan. Ei sillä, etteikö uudesta olisi hyötyä siitäkin, mutta tällä hetkellä nykyisen tekstin työstäminen olisi silti hyödyllisempää.

   Autoa ei ole alla, joten julkisilla täytyy liikkua. Se sulkee automaattisesti pääkaupunkiseudun kurssit pois, ellei satu löytymään sopivaa satunnaisina viikonloppuina järjestettävää kurssia. Täytynee vielä tutkia asiaa. Verkkokurssit ovat myös vaihtoehto.

   Voi olla, että Jyväskylän avoimeen vielä haenkin. Täytyy seurailla, onko syksyllä tosiaan uusi haku vai vasta seuraavana keväänä.

   Seitsemisen vuottahan japania on jo tullut luettua (ei kyllä aina siltä vaikuta, kun kieltä pitäisi käyttää :D). Perustason kanjit luultavasti palautuisivat mieleen ihan lukemalla ja kirjoittamalla, joten siinä mielessä ihan simppeleintä kurssia ei välttämättä tarvitsisi. Verkkokurssi tai jatkokurssi sen sijaan olisivat ihan hyödyllisiä, tosin jompikumpi varmasti riittää.

   Poista