28. heinäkuuta 2016

Ennen ja nyt

Twitterissä alkoi pyöriä kuvia ihmisistä "ennen ja nyt". Jokainen näyttää valinneen itse, milloin oli ennen, nykyhetki on luonnollisesti tämä vuosi. Innostuin aiheesta sen verran, että etsin omia kuviakin ja päätinpä sitten, että aihetta voisi kaivella enemmänkin. Miten olivat asiani vuonna 2006 ja miten vuosi 2016 eroaa siitä?Opiskelu ja työ


Tekemässä ruotsin tehtäviä syksyllä 2006 / Kuva: SV
Vuonna 2006 täytin 22 vuotta ja opiskelin ammattikorkeakoulussa ensimmäistä vuotta (syksyllä alkoi toinen vuosi). Mietin kovin, onko sosiaaliala minun juttuni, mutta päätin, että kun kerran kouluun päästiin, sehän käydään loppuun vaikka hampaat irvessä.

Vuonna 2016 täytin 32 vuotta ja työskentelen kahdeksatta vuotta sosiaalialalla. Nykyisin tosin työni sisältää myös kirjoittamista ja toimittajahommia. Tämä on saanut minut ajattelemaan, että haluaisin siihen puoleen panostaa entistä enemmän ja voisin kuvitella opiskelevani kirjoittamista ja journalismia. Sosiaalialan työt ovat ihan ok ja pärjään niissä kyllä, mutta intohimoni on vahvasti kirjoittamisen puolella.

Elämäntavat


Vuonna 2006 poltin tupakkaa, valkoista Mallua. Luentojen välissä oli kiva pistäytyä tupakkapaikalle opiskelukavereiden kanssa. Se oli harvoja yhteisiä juttuja, muuten olimme kuin eri maailmoista.

Vuonna 2016 olen ollut jo useamman vuoden polttamatta. Aina toisinaan tupakkaa tekee mieli, mutta olen vastustanut kiusausta ja jättänyt sauhuttelut väliin. Mietin, tuleeko koskaan aikaa, jolloin halu polttaa ei enää herää. Luultavasti ei, taistelen koko ikäni sitä vastaan. Onneksi kuitenkin olen vahvempi ja pystyn voittamaan tämän taistelun uudestaan ja uudestaan.Vuonna 2006 juhlimaan lähdössä, vuonna 2016 (kuva: MK) lenkille lähdössä...

Vuonna 2006 kävin baareissa pari kertaa kuukaudessa. Ei minulla ihmeemmin rahaa ollut, mutta jotenkin sitä silti tuli lähdettyä kavereiden mukaan. Usein koin nuo baarireissut kuitenkin tylsäksi ja laskeskelin, koska kehtaisi livahtaa kotiin peiton alle hyvän kirjan pariin. Baarissa join yleensä halvinta mahdollista olutta.

Vuonna 2016 en ole käynyt kertaakaan baarissa eikä se haittaa minua ollenkaan. Varaa kyllä olisi, mutta kiinnostus puuttuu. Kotona saatan ottaa viiniä, siiderin tai oluen tai pienen tujauksen rommia, tequilaa tai konjakkia. 

Vuonna 2006 en juuri koskaan tehnyt lempiruokaani jauhelihakeittoa, koska en olisi saanut syötyä sitä kerralla ja se olisi homehtunut jääkaapissa. Kokkasin usein helppoja, nopeita ja halpoja ruokia, kuten pakastepyttipannua, mutta kovin herkullisia ne eivät olleet.

Vuonna 2016 voin tehdä jauhelihakeittoa niin usein kuin haluan. Loppu säilyy kyllä jääkaapissa tai tarvittaessa pakastimessa. Pakastepyttipannua en aio syödä enää koskaan, hyi! En edelleenkään ole kaksinen kokki, mutta sapuskat ovat silti muuttuneet herkullisemmiksi.

Vuonna 2006 asuin keskustassa pienessä yksiössä, jossa oli luultavasti homeongelma. Mitään konkreettisia todisteita minulla ei ole, mutta astmani paheni hiljalleen ja ruoka homehtui jääkaapissa, vaikka olisi ollut siellä vain pari päivää. Muuten kyllä tykkäsin asunnosta ja sen keskeisestä sijainnista.

Vuonna 2016 asun lähiössä neljättä vuotta isohkossa neliössä kerrostalossa, joka on rakennettu vuonna 2005. Tilaa on enemmän kuin tarpeeksi, mutta silti toisinaan pelkään, että jonain päivänä en enää voi haalia enempää kirjoja, leffoja ja pelejä, koska hyllymetrit loppuvat.
Harrastukset


Jonottamassa tuoretta Harry Potterin
suomennosta vuonna 2006 / Kuva: NK
Vuonna 2006 kirjoitin fan fictionia. Pinnalla olivat Naruto, Harry Potter ja Pirates of the Caribbean, jonkin verran kirjoitin myös Final Fantasy -peleistä.

Vuonna 2016 kirjoitan toista kirjaani ja mietin muitakin käsikirjoituksia säännöllisesti. Kirjoitan silti edelleen myös fan fictionia, vaikkakin huomattavasti vähemmän kuin 10 vuotta sitten. Pinnalla fan fictionin puolella on Final Fantasy -pelisarja.

Vuonna 2006 suosikkipelini oli Final Fantasy IX. Sen jälkeen tulleet Final Fantasyt eivät olleet minua säväyttäneet, mutta FFIX:ä jaksoin vääntää edelleen, vaikka sillä alkoi olla jo useampi vuosi ikää.

Vuonna 2016 suosikkipelejäni ovat Final Fantasy IX, Final Fantasy XII ja Star Ocean: Integrity and Faithlessness. FF-sarja on edelleen kestosuosikkini, mutta kaikista sen uudistuksista en pidä. Odottelen sarjalta uutta tosi hyvää peliä, mutten usko sen olevan seuraavaksi ilmestyvä Final Fantasy XV. Tykkään muuten todella paljon Final Fantasy XIV:stä, vaikka se on MMORPG (massively multiplayer online role-playing game). Sitäpä en olisi 10 vuotta sitten itsestäni uskonut!

Vuonna 2006 suosikkinettisivuni olivat vanha Finfanfun, Naruto.fi ja Musta Helmi -keskustelufoorumi. Roikuin myös usein Final Fantasy Finlandissa ja IRC-Galleriassa. Naruto.fissä olin niin aktiivinen, että minut valittiin ylläpitoon moderoimaan fan fiction -puolta, myöhemmin ylenin adminiksi asti.

Vuonna 2016 käyn usein Facebookissa ja roikun Twitterissä. Niiden ohella luen paljon blogeja, mutta pyörähdän päivittäin myös Kristallimaailmassa, jossa olen perustaja ja pääadmin. Minua harmittaa suuresti erilaisten foorumien hiljainen kuolema, koska en ole löytänyt nykyisestä somesta samanlaista yhteisöllisyyttä, varsinkaan suomeksi. Englannin käyttäminen ei ole ongelma, mutta kaipaan N.fin aikaista menoa, samoin Kristallimaailman kulta-aikaa. Kansainvälisessä yhteisössä miittien järjestäminen ei onnistu samalla tavalla tai ainakin matkakulut kasvavat budjetista ohi.

Vuonna 2006 luin ainakin aktiivisesti Harry Pottereita ja Avalonin usvia, mutta veikkaan lukeneeni muutakin. Saatoin viihtyä melko paljon myös fan fictionin parissa.

Vuonna 2016 luen paljolti fantasiaa ja scifiä, mutta myös muuta. Fan fictionin lukeminen on viime aikoina jäänyt vähiin, mutta ei ole täysin poissuljettua. Jos kohdalle osuu hyvä ficci, en siitä kieltäydy. Helmiä on kuitenkin nykyisin vaikeampi löytää kuin ennen tai minusta on tullut nirsompi, kun taas kirjamaku on monipuolistunut.

Final Symphony II -konsertti vuonna 2016
Vuonna 2006 kuuntelin mm. Inkubus Sukkubusta, Ajattaraa, Kotiteollisuutta ja Verjnuarmua. Soittolistalta löytyi myös Metallicaa, Catameniaa, Turmion kätilöitä, Stam1naa, Viikatetta, Cradle of Filthiä, Dimmu Borgiria jne. Sitten lisäksi kuuntelin salaa rinnalla mm. UNDER17:a, Flow'ta, Little by littleä, Yukia ja Final Fantasy -musiikkia. Huom! salaa ja yksin, koska muuten olisi tullut kommenttia.

Vuonna 2016 pidän edelleen Inkubus Sukkubuksesta ja Kotiteollisuudesta sekä The 69 Eyesista, mutta kuuntelen niitä loppujen lopuksi aika vähän. Tämän vuoden soittolistani kärjessä näyttävät sen sijaan keikkuvan Nobuo Uematsu, Hitoshi Sakimoto (kummatkin FF-säveltäjiä), Caramell, Angela Aki ja jostain mystisestä syystä E-Rotic (90-luku-fiilistelyjä?). Nykyisin kuuntelenkin melko paljon japanilaisia pelisäveltäjiä ja muutenkin japanilaista musiikkia. Kukaan ei ole tullut enää vinkumaan musiikkimaustani enkä vaivautuisi kuuntelemaan, vaikka tulisikin.

Ihmissuhteet


Vuonna 2006 olin parisuhteessa, joka ei ollut minulle varsinaisesti hyväksi. Kuvittelin voivani muuttaa toisen toimintaa fiksummaksi, mutta sen sijaan päädyin itse tekemään tyhmiä juttuja. Jälkikäteen ajateltuna olisin säästynyt paljolta, jos olisin ajoissa lyönyt hanskat tiskiin, mutta kenties tarvitsin tämän kokemuksen kasvaakseni ihmisenä.

Vuonna 2016 olen ollut kohta naimisissa 3 vuotta erittäin onnellisesti. Tämä parisuhde tuo parhaimmat puoleni esiin ja kestää myös ne ikävämmät. Saan olla oma itseni, mutta kestän myös toisen osapuolen omana itsenään. Olen oppinut, ettei toista voi muuttaa vaan pitää valita rinnalleen sellainen ihminen, jonka ns. huonot puolet eivät raasta hermoja eivätkä etenkään vahingoita muita. Parisuhde on turvasatamani elämän aallokoissa ja haluan pitää siitä hyvää huolta.

Vuonna 2006 minulla oli elämä "tosimaailmassa" ja netissä erikseen. Nettikaverini olivat samanhenkisiä kuin minä ja ymmärsivät fanityttökohellustani, mutta muutoin jouduin pitämään kynttilääni vakan alla. Tapasin siis näitä nettikavereita kyllä, esimerkiksi miiteissä, mutta arkielämämme eivät juuri kohdanneet. Arjessa minulla oli toisia kavereita, joista valtaosa ei oikein ymmärtänyt kummallisia nörttiharrastuksiani ja kertoikin usein minun olevan ikäisekseni typerä ja lapsellinen.

Vuonna 2016 en katselisi kaverinani ihmistä, joka katsoo asiakseen huomautella minulle typeryyksiä harrastuksistani tai toteaa minun olevan niiden vuoksi lapsellinen (muista syistä saa sanoa, jos pysyy asiallisena ja aihetta on). Nykyisin myös "tosimaailma" ja nettielämä sekoittuvat suloisesti toisiinsa ja nettikavereista on tullut tosielämän ystäviä. Saan olla juuri sellainen hörhö kuin haluankin eivätkä tyypit tuomitse siitä. Toisaalta netissä olen törmännyt myös uusiin kivoihin tuttavuuksiin, joihin haluaisin tutustua paremminkin. En vain ole ole vielä saanut rohkaistua itseeni. Kuinka vaikeaa voi olla pyytää kivaa tyyppiä kahville?


Tyyli


Kuvailuhommia haustausmaalla 2006 / Kuva: JM
Vuonna 2006 pukeuduin lähes pelkästään mustaan. Yritin olla gootti, mutta en ehkä koskaan täysin tavoittanut sitä tyyliä. Joka tapauksessa viihdyin synkkiöolemuksessani oikein hyvin. Sain kyllä kuulla siitä varsin usein, etenkin äidiltä. Kehotti kasvamaan aikuiseksi ja pukeutumaan järkevästi. Arvata voi, kuuntelinko moista höpinää. Lempivaatteitani olivat mm. musta pvc-toppi ja musta korsetti, käytin myös usein joko mustia farkkuja tai pitkää, mustaa hametta.

Vuonna 2016 pukeudun usein vaaleanpunaiseen, mutta se ei ole ainoa väri, jonka valitsen päälleni. Vaatekaapissani on pastellisävyjä ja valkoista, mutta on siellä myös kasa mustia t-paitoja, joista en ole suostunut luopumaan. Suosin pukeutumisessa usein neuletakki + t-paita + hame -yhdistelmää, mutta kesäisin ja juhlissa käytän myös mekkoja. Tykkään lolita- ja mori-tyyleistä ja haluaisin jotenkin yhdistää ne molemmat arkipukeutumiseeni, mutta en ole vielä löytänyt sopivaa komboa. Äiti ei ole muuten huomauttanut pukeutumisestani enää aikoihin.

Kuvailuhommia vessassa ennen
Helsinkiin lähtöä 2016
Vuonna 2006 myös tukkani oli värjätty mustaksi, sitä ennen se oli punainen, mutta musta väri vietteli minut täysin. Myöhemmin tulin mustalle värille allergiseksi ja jouduin vaalentamaan hiukseni, muistan sen olleen kova paikka... tosin se taisi tapahtua vasta 2007. En kuitenkaan kokovartaloihottuman koettuani voi suositella kenellekään mustaa kestoväriä.

Vuonna 2016 värjään tukkaani punaiseksi Elumenilla. Oma värinikin on muuten punainen, muttei tietenkään yhtä kirkas kuin pullosta saatu väri. Mustassa värissä olevalle ppd:lle olen edelleen allerginen ja sitä löytyy lähes kaikista kestoväreistä. Elumen on kestävä suoraväri, jossa ppd:tä ei ole, joten sillä olen voinut huoletta tukkaani värjätä. Sitä ennen käytin lukuisia erilaisia suoravärejä, jotka haalistuivat muutamassa pesussa.

Vuonna 2006 meikkasin lähes joka päivä. Nypin kulmakarvani todella ohuiksi, puuteroin ihoni mahdollisimman valkoiseksi ja rajasin silmät mustalla. Suosin myös usein violettia huulipunaa, mutta joskus tartuin myös punaisempiin sävyihin. Olin kuitenkin huulirasvasta riippuvainen, joten huulipunan käyttöni oli toisinaan vähäistä puhtaasti sen takia.

Vuonna 2016 meikkaan edelleen melkein joka päivä, kotipäivinä en tosin viitsi vaan annan ihon levätä. En ole mitenkään erityisen taitava, mutta tykkään laittaa naamaani ja kokeilla erilaisia juttuja. Meikkini on kuitenkin yleensä melko luonnollinen. En puuteroi jo muutenkin vaaleaa ihoani enää täysin valkoiseksi vaan yritän ainoastaan tasoittaa sen sävyä ja joskus jopa lisään poskipunaa. Luomiväreissä suosin erilaisia ruskeita sävyjä. Kulmakarvani pidän paksumpina kuin ennen ja yritän etsiä täydellistä kulmaväriä. Tällä hetkellä käytössä on punainen huultenrajauskynän ja luomivärin yhdistelmä. Huulipunaa käytän harvoin, koska huulirasvasta en ole vieläkään päässyt eroon (okei, en ole edes yrittänyt).Vuonna 2006 ei paljon kuvissa hymyilty, 2016 ehkä vähän enemmän

Vuonna 2006 lempikoruni oli yksinkertainen pentagrammikaulakoru. Usein kannoin kaulassani myös puolikuuta ja minulla oli myös pentagrammikorvakorut.

Vuonna 2016 minulla on lukuisia lempikoruja. Toisinaan kaulassa kulkee edelleen pentagrammi, triquetra tai Ankh-avain, mutta niiden rinnalle on tullut söpöjä koruja mm. peli-, avaruus- ja Harry Potter -teemalla. Tykkään koruista, joissa on jotain nörttiä.
Kuvailuhommia luonnossa 2006 (kuva: SV) ja Desucon Frostbitessa 2016 (kuva: MK). Tyyli on muuttunut, mutta poseeraustaidot ovat yhtä olemattomat kuin ennenkin.

Tätä postausta oli hauska kirjoittaa, mutta samalla oli melko työlästä kaivella kymmenen vuoden takaisia muisteloita. Onneksi on päiväkirjoja ja kasa kuvia, joiden avulla pystyy vähän palauttamaan mieleen, millaista oma elämä oli aiemmin. Ehkä pitäisi ottaa tavaksi tehdä joka vuosi tällainen vertailu, hah!


2 kommenttia:

  1. Hauska idea muistella menneitä ja verrata niitä nykyisyyteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Twitteristä saa monesti kaikenlaisia hyviä ideoita. :)

      Poista