3. tammikuuta 2016

Kotikutoisia tukkataikoja

Muutaman kerran minulta on kyselty, mikä oikein on hiusteni salaisuus. Ei minulla mitään sellaista ole, mutta kysymyksistä sain ajatuksen kirjoitella pitkästä aikaa postauksen hiusten kanssa puuhastelusta. Luultavasti en hoida hiuksiani niin hyvin kuin voisin, mutta yritän kuitenkin parhaani niiden kanssa... mutta kuitenkin niin, ettei kustannuksia tulisi kohtuuttomasti.

1. Hiusten värjääminen

Varmasti kaikkein paras vaihtoehto olisi, ettei hiuksia värjäisi ollenkaan. En kuitenkaan erityisemmin välitä omasta väristäni. Talvella se on hyvinkin vaalea, kevät-kesäaikaan taittaa vahvasti oranssiin. Aina toisinaan mietin, pitäisikö oma väri sittenkin kasvattaa takaisin, mutta... ei, en vain välitä siitä.

Lopetin kestovärien käytön vuoteen 2010, jolloin kärväytin viimeisen kerran hiukseni Liven värillä. Tukka piti leikata melkoisen lyhyeksi ja silloin päätin, että ne kokeilut loppuivat siihen. Siirryin suoraväreihin.

Useimmissa suoraväreissä on se ikävä puoli, että ne haalistuvat melkoisen nopeasti. Ne eivät ainakaan minun tukastani lähde täysin pois, mutta niistä tulee epämääräisen hailakoita noin kahdessa viikossa. Toisaalta olen onnekas siinä suhteessa, että oma väri on tosiaan melko vaalea ja hiukseni laadultaan sellainen, että värit tarttuvat hyvin. Minun ei siis välttämättä tarvitse tehdä värinpoistoa edes suoravärin alle. Toki väri ottaa vielä paremmin kiinni, jos sellaisen tekee, mutta värinpoistot myös rasittavat tukkaa, joten olen niistäkin luopunut kokonaan.

Aiemmin käyttämistäni suoraväreistä tykkäsin eniten Manic Panicista, Fantasy Color Glossista ja KC Color Maskista. Mikään noista ei kovin pitkään pysynyt, mutta antoi intensiivisen sävyn tukkaan. Color Maskit lisäksi hoitivat hiusta ja niiden käytöstä luopumisen jälkeen olen joutunut käyttämään enemmän hoitoainetta. 

Nykyisin värjään hiukseni Elumenin RR@all-sävyllä. Myös Elumen on suoraväri, mutta ainakin minun tukkaani se jämähtää yhtä hyvin kuin kestoväri. Siinä on siis sekä kesto- että suoravärien hyvät ominaisuudet. Se ei vahingoita, mutta pysyy kuin tauti. Kaiken lisäksi se ei edes haalistu samaa tahtia kuin markettien kestovärit. Haalistumista tapahtuu, mutta ainakaan kuukaudessa ei niin paljon, että tukka sen takia näyttäisi rumalta.

Sen sijaan tyvikasvu on muodostunut samanlaiseksi ongelmaksi kuin vanhoina kestoväriaikoina. Ja minullahan se totisesti näin talviaikaan erottuu kirkuvanpunaisesta muusta tukasta. Nyt löysin siihen ratkaisun eli Biozellin värjäävän tyvisprayn. Se tosin kestää vain seuraavaan pesuun asti, mutta se antaa tukkaan ihanasti kuohkeutta tyven värjäämisen lisäksi.

Huonojakin puolia tuossa tyvisprayssa on. Sitä jää helposti pipoon, huppuun ja tyynyliinaan (onneksi lähtee hyvin pesussa), se on myös huomattavasti oranssimpaa kuin käyttämäni Elumenin sävy, mutta toisaalta eri sävyt luovat luonnollisuutta. Eipähän ole värikypärä tämä minun tukkani. Tyvispray myös kutitti ekoilla käyttökerroilla, mutta nyt olen joko tottunut tai kutina on muuten poistunut.

2. Hiusten peseminen

Pyrin siihen, etten pese hiuksiani joka päivä. Toki poikkeustilanteita tulee, mutta normaalin viikon aikana pesen hiukset maksimissaan 3-4 kertaa, joskus mennään kahdellakin. Tuo tyvispray selkeästi vähentää pesukertojen tarvetta, mikä on tietysti ihan positiivinen sivuvaikutus, kun se pesussa aina lähtee poiskin.

Hento tukkani ei tykkää silikonia sisältävistä shampoista ja hoitoaineista. Ne latistavat hiukset ja saavat ne valumaan pitkin päätä elottoman oloisina. Käytän yleensä joko luomushampoita tai markettien XZ-sarjaa. Käyttäisin ehkä luomua useammin, mutta olen laiska lähtemään keskustaan sitä shoppailemaan erikseen. Usein on helpompi napata ruokaostosten yhteydessä lähimarketin shampooputeli matkaan.

XZ-sarjaan olen tosiaan päätynyt sen takia, että valtaosassa sarjan shampoista ja hoitoaineista ei ole sitä silikonia (käsittääkseni joissain on, joten jos sitä välttelee, on syytä tarkistaa purkin takaa, mitä siellä sanotaan). Shampoota käytän aina pestessäni hiuksia, mutta  hoitoaineen jätän toisinaan pois. Tosin talviaikaan pakkaset tekevät hiuksistani niin sähköiset, että hoitoaine on melkeinpä välttämättömyys. Kesällä pärjää paremmin ilman.

Lisäksi käytän XZ-sarjan lapsille tarkoitettua Niiskuneidin selvityssuihketta. Se auttaa saamaan takut paremmin selviksi, jos niitä tulee. Se on käytössä usein pesun jälkeen sekä joskus myös kuiviin hiuksiin, jos päivän aikana on tullut ikäviä takkuja.

3. Hiusten laittaminen

Välttelen myös hiusten lämpökäsittelyä. Säästän sen juhlahetkiin (kuten myös muotovaahdon ja hiuslakan) ja arjessa tyydyn yksinkertaisempaan. Pidän hiuksiani usein yöllä letillä, etteivät ne hiostaisi nukkuessa. Sivutuotteena syntyy aamuksi kiharoita tai laineita riippuen siitä, miten tiukan letin teki tai kuinka monta niitä on päässä ollut. Joskus tosin laiskottaa sen verran, että kietaisin hiukset yöksi vain löysälle nutturalle.

Pidän hiuksiani usein auki ja volyymin lisäämiseksi olen käyttänyt Four Reasonin vaaleaa hiuspuuteria. Se toimii samalla myös aika hyvin kuivashampoona, jos pesuväliä tarvitsee pidentää (tosin olen kuullut, että toisilla se aiheuttaa täysin päinvastaisen efektin, testaamalla siis selviää, miten oma tukka reagoi).

Hiusten harjaamiseen minulla on kaksi pääasiallista harjaa. Kotona käytän Tangle Teezeriä, mistä siitäkin ollaan kuulemma montaa mieltä. Ilmeisesti ei sovi kaikkien hiuksille, mutta minulle se on toiminut erinomaisesti. Laukussa sitten kulkee mukana Tangle Angel, joka on vartensa ansiosta ehkä hitusen helpompi käyttää kuin Tangle Teezer. Kumpikin ovat niin ihania, etten pois aio toistaiseksi vaihtaa. Angelin varressa kulkee lisäksi pari ponnaria hätätilanteen varalta. Ostan aina ponnareita, jotka eivät ole yhdistetty metalliklipsillä, sillä se kuluttaa hiusta.

Käytän myös Invisibobble-hiuslenkkejä eli puhelinjohtoponnareita. Ne tuntuvat kuluttavan hiuksia vielä vähemmän kuin tavalliset, mutta eivät sovellu ihan kaikkiin tilanteisiin, joten siksi tavallisetkin ovat tiheässä käytössä.

Pidän siis hiuksiani toisinaan poninhännällä ja joskus kahdella letillä. Nutturankin saatan taikoa päähäni aina silloin tällöin. Olen kuitenkin huomannut, että sekä poninhäntä että nuttura aiheuttavat minulle päänsärkyä, jos niitä pitää liian pitkään (työpäivä alkaa olla jo siinä rajoilla), joten en suosi niitä kovin usein tai ainakaan peräkkäisinä päivinä, jos vain voin välttää.


Siinäpä kaikessa yksinkertaisuudessa minun hiusteni hoitoniksit. Lisäksi popsin sinkkiä, D-vitamiinia ja biotiinia. En tiedä, onko noilla tuotteilla jokin vaikutus hiuksiini vai ei, mutta tuskin niistä ainakaan haittaa on.

2 kommenttia:

 1. Hei, ihan ohimennen jos sattuu kiinnostamaan, niin satuin vahingossa bongaamaan vähän sinulta näyttävän tytön tuolta twinstrangers sivuilta (:
  https://twinstrangers.net/page/email_share/750403

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, onhan tuossa kieltämättä hieman samaa näköä. Ja kivat silmälasit. :D

   Poista