23. marraskuuta 2015

Liebster Award

Hieman odottamattomasti sain Päiväunien salainen elämä -blogin vaarnalta Liebster Awardin blogilleni. Kiitokset tästä tunnustuksesta, se ilahdutti kovasti.Tunnustushaasteen säännöt ovat seuraavat:

1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi
2. Laita palkinto (yllä oleva kuva) esille blogiisi
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.

Haluan antaa palkinnon eteenpäin seuraaville blogeille: 

Tyylitajuton  / Minorea

Kysymykset:

1. Minkälaiset aiheet inspiroivat blogisi postauksia?
2. Mitkä ovat tärkeimmät arvosi?
3. Miksi päätit kirjoittaa juuri sellaista blogia kuin kirjoitat?
4. Onko sinulla esikuvia? Kuka / ketkä?
5. Minkälainen on tavallinen viikkosi?
6. Minkä kirjan, tv-sarjan, elokuvan tms. maailmassa voisit kuvitella eläväsi ja miksi?
7. Luokitteletko itsesi kuulumaan joihinkin ryhmiin? Mihin?
8. Milloin tunnet olevasi parhaassa terässä?
9. Mikä on suosikkivuodenaikasi?
10. Mihin asioihin haluaisit muiden ihmisten ehdottomasti kiinnittävän huomiota?
11. Mikä on parasta ikinä?

Ja sitten ne vastaukset vaarnan esittämiin kysymyksiin:

1. Mitä on työn alla juuri nyt?

Maan mahdin jatko-osaa olen kirjoitellut enemmän ja vähemmän ahkerasti. Samalla työstän oikolukijan avustuksella tulevaa joulukalenterificciä julkaisukuntoon.

2. Kuka on tärkein kirjallinen esikuvasi?

Tämä on vaikea kysymys, koska ihailen hyvin monia kirjailijoita. Yläasteikäisenä kuitenkin luin Anu Holopaisen Kristallien valtakunnan ja olin aivan myyty. Rakastan kirjoja, joissa on pääosassa naishahmo ja tarina koostuu niin seikkailusta, fantasiasta kuin romanssistakin. Kristallien valtakunta avasikin minulle aivan uuden oven ja sen jälkeen ahmin Anu Holopaisen muutkin kirjat. Pidän myös paljon Anun kerrontatyylistä ja tavasta ilmaista asiat.

En sano, että Anu Holopainen on ainoa kirjallinen esikuvani, mutta tietyssä mielessä hän on tärkein. Hänen kirjansa tyrkkäsivät minut suuntaan, johon kuljen edelleen.

3. Onko sinulla teksteissä toistuvia suosikkisanoja?

Entisen betani mukaan "selvästi" on suosikkisanojani. Olen pyrkinyt sitä karsimaan teksteistäni. Olen myös kiinnittänyt huomiota siihen, että jokaiseen kirjoittamaani tarinaan voi tulla omia suosikkisanoja, jotka toistuvat yhä uudestaan. Niitä saakin sitten editoida urakalla jälkikäteen. Toisinaan minulla on myös kausiluontoisia suosikkisanoja, jotka näkyvät sitten ihan kaikkialla... myös blogipostauksissa.

4. Mietitkö/työstätkö kirjoitustyyliäsi tietoisesti?

Kyllä. Tai ainakin pyrin siihen. Aiemmin minulla on ollut pari erittäin taitavaa betalukijaa, jotka auttoivat tässä hyvin paljon. Silloin tyylin kehittäminen tuli ikään kuin luonnostaan, kun siitä tuli käytyä keskustelua. Nykyisin tuollaiseen keskusteluun on harvemmin tilaisuutta, joten on itse vain aktiivisesti pyrittävä analysoimaan ja pohdiskelemaan omaa tekstiään. Se on työläämpää eikä aina puita metsältä tai toisinpäin.

5. Mistä haluaisit kirjoittaa muttet uskalla?

Enemmän ja vähemmän salainen haaveeni on kirjoittaa avaruusseikkailu-scifiä, jossa on mukana romantiikkaa. En tiedä, olisiko se sitten genreltään paranormaali scifi-romanssi vai jotain ihan muuta, mutta joka tapauksessa sellainen tarina kutkuttaisi. Minulla on tarinaan idea ja osa hahmoistakin olemassa, mutta scifin kirjoittaminen on jossain määrin hirvittävää. En ymmärrä tekniikkaa kovin syvällisesti enkä välttämättä osaa kirjoittaa avaruudesta uskottavasti ja kuitenkin haluaisin panostaa myös tähän puoleen.

Ehkä vielä jonain päivänä, mutta toistaiseksi taidan keskittyä tuttuun ja turvalliseen fantasiaan.

6. Millainen oli ensimmäinen tarinasi?

Kyseessä oli luultavasti jokin kouluaine, jota en enää kunnolla muista. Ensimmäisen luokan loppupuolella aloin kuitenkin kirjoittaa Jännä kesä -nimistä tarinaa. Tarinan päähahmoina oli kaksi ala-asteikäistä tyttöä, jotka päätyvät selvittämään lähistöllä tapahtunutta salaperäistä rikosta. Vaikutteita oli vedetty vahvasti sekä Viisikkojen että S.O.S.-kirjojen ja Neiti Etsivien suunnalta.

Jännää kesää seurasivat lopulta ala-asteen aikana kaikki muutkin vuodenajat ja niiden jälkeen aloin kirjoittaa yhdessä koulukaverin kanssa Nuoret salapoliisit -sarjaa. Sarjakirjailija taisin siis olla jo alusta alkaen.


7. Harrastatko muuta kulttuuria kuin kirjoittamista?

Kaipa sitä voisi sanoa, että harrastan Japanin kulttuuria. Siihen kuuluukin sitten kielen opiskelu, cosplay, japanilaiset roolipelit, japanilaiset draamasarjat, anime ja musiikki. Niiden lisäksi olen kiinnostunut sekä shintolaisuudesta että buddhalaisuudesta ja kaikenlaisista japanilaisista ilmiöistä. Myönnettävä tosin on, että japanilainen ruoka ei kuitenkaan ole minun juttuni, mutta matcha-teehen olen jäänyt koukkuun ja yritän päästä maistamaan mahdollisimman monia sitä sisältäviä tuotteita. Melko kokonaisvaltaisesta harrastuksesta on siis kyse.

Luulen tosin, ettei kysymyksellä tarkoitettu aivan tuota, mutta Japani-harrastukseni on kirjoittamisen ohella niin kaiken nielevä, ettei aikaa jää enää paljon muulle.

Mainittakoon nyt silti, että luen myös kirjoja, minkä kai voi tähän laskea.

8. Mikä fiktionaalinen hahmo on jäänyt ihosi alle?

Nyt en osaa nimetä ketään yksittäistä hahmoa. On kuitenkin pari hahmotyyppiä, jotka toistuvasti ryömivät ihon alle, ennen kuin ehdin sitä edes tajuta. Ensimmäinen on ylienergisen oloiset tytöt, jotka ovat hirveän reippaita, innokkaita, huumorintajuisia ja vähän koheltajiakin. Osan mielestä he saattavat olla ärsyttäviä jopa. Jos tähän luonteeseen yhdistyy synkempi puoli, jota kohelluskäytöksellä itse asiassa peitellään, minut on myyty. Esimerkkeinä voisin äkkiseltään käyttää Final Fantasy VII:n Yuffieta tai Final Fantasy XIII:n Vanillea.

Toinen tyyppi on vahvat taistelijanaiset. He saattavat olla jopa vähän miesmäisiä, mutta kuitenkin hyvin selkeästi naisia. Heillä saattaa olla myös tarinassa jonkinlainen suojelijan rooli. Esim. Maria Carolen Naarni on tällainen tai Final Fantasy IX:n Beatrix.

En tiedä, miksi juuri nuo kaksi hahmotyyppiä vaikuttavat minuun aina niin syvästi, mutta huomaan toistuvasti kiintyväni näihin tämäntyyppisiin hahmoihin. Esimerkit olivat nyt aika pitkälti pelimaailmasta, mutta siis kirjallisinakin nuo hahmot toimivat minulle.

9. Millä tavoin ruokit muusaasi? Vai onko sinulla muusaa?

Pohdin tätä kysymystä pitkän aikaa ja jouduin toteamaan, ettei minulla tällä hetkellä ole muusaa. Minulla on ollut sellainen, mutta nyt olen vähän eksyksissä.

10. Käytkö usein kirjastossa?

Tämä on tosi noloa myöntää, mutta en. Pääkirjasto tuntuu jotenkin hankalasti saavutettavalta, joten käyn siellä lähinnä työasioissa. Vapaa-ajalla en jaksa enää lähteä erikseen keskustaan eikä töiden jälkeen viitsi hankkiutua täysin päinvastaiseen suuntaan kuin missä koti on.

Meidän kaupunginosamme kirjasto oli myös pitkään remontissa ja läheisessä sairaalassa toimi tilapäisesti ainoastaan (kirjaston) lastenosasto. Nyt meillä on täällä uusi hieno monitoimitalo, jossa on kuulemma itsepalvelukirjasto, mutta en ole vielä uskaltautunut sinne testaamaan, miten se toimii. Matkaa olisi vain parisen sataa metriä, joten kenties tässä pitäisi rohkaistua.

Mutta viime vuosina on tosiaan tullut ostettua kirjat, jotka olen halunnut lukea. Nykyisin tuntuu, että ostelen vielä enemmän. Lukulaitteen hankkiminen avasi oven e-kirjojen maailmaan ja kiinnostavaa luettavaa löytyy jo pikkurahallakin pelottavan helposti.

11. Mikä on suurin ilosi lukijana?

Tietysti hyvät tarinat! Rakastan fantasiaa, scifiä, seikkailua ja romantiikkaa. Loistavaa on, jos nämä pystytään yhdistämään. Kun mukana on vielä hyvä ja toimiva kerronta, kiinnostavat hahmot ja sykähtelevä kirjoitustyyli, minua ei saa kirjasta irti. Tiedän, että vaadin paljon, mutta tässähän kysyttiin suurinta iloa. 

3 kommenttia:

  1. Oho, kiitoksia!
    Pitääkin tehdä selkeästi päivitysti (:

    VastaaPoista
  2. Meillä on samanlaisia hahmokiintymyksiä ;)

    VastaaPoista