21. heinäkuuta 2015

Kesälomaostoksena Kobo

Kesälomalla on aikaa pohdiskella monenlaista ja välillä se johtaa shoppailuun. Viime kesänä hankittiin miniläppäri irrotettavalla kosketusnäytöllä, tänä vuonna ostoslistalle päätyi e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu Kobo Aura.

Alun perin olin ajatellut ostavani Amazonin myymän Kindlen Paperwhiten, koska olin kuullut muilta paljon hyvää Kindlestä. Sitä on kuitenkin hitusen vaikea saada Suomeen ja tarkempi perehtyminen selvitti myös, ettei sille voi ladata e-kirjoja muualta kuin Amazonin omasta kaupasta. Tai voi toki, mutta sitä varten pitää murtaa kirjojen kopiosuojaus, mitä ei taas voi sanoa kovin suotavaksi toiminnaksi.

Kun tiedossa jo oli, että haluan lukea kirjoja myös suomeksi ja esim. Elisa Kirjasta löytyy ihan kohtalaisesti tarjontaa tällä kauniilla kielellämme, Kindle vain yksinkertaisesti putosi vaihtoehdoista pois. Sen sijaan Kobo mahdollistaa kirjojen lukemisen, vaikka ne olisi hankittu muualtakin kuin putiikin omasta kaupasta. Lisäksi laite vaikutti muutenkin pätevältä ja hinta kohtuulliselta (posteineen n. 135 euroa), laitoin tilauksen menemään. Oma kappaleeni tilattiin siis Verkkokauppa.comista keskiviikkona 8.7. ja se saapui perille jo perjantaina 10.7. Nopeaa toimintaa.

Tilasin myös suojakuoren, mutta sen eBaysta, koska en halunnut sijoittaa siihen useita kymmeniä euroja. Se ei ole vielä tullut ja veikkaankin, että saapuminen menee tuonne kuun loppupuolelle.

Kun kuorin Kobon paketista ja iskin lataukseen, ehdin jo hetken luulla sen olevan rikki. Näytöllä nimittäin näkyi vain pari viivaa. Ohje kuitenkin kehotti sen liittämään tietokoneeseen heti alkuunsa, ja aika pian M saikin vekottimen toimimaan. Kannattaa siis oikeasti noudattaa sitä ohjetta ja kytkeä Kobo kiinni tietokoneeseen ja siirtää muualle latautumaan vasta asetusten laittamisen jälkeen.

Kobo tuntuu käteen kevyeltä ja on helppo käsitellä. Lukeminen sujuu mukavasti joko taustavalon kanssa tai ilman sitä. Lisäksi kirjat on tosi helppo lisätä laitteeseen, kun sen kiinnittää tietokoneeseen. Avaa vain laitteen ja siirtää tiedoston sen juureen.

Tällä hetkellä minulla on Kobossa vain Kummalinnun munia -raapalekokoelma ja kolme AO3:sta epub-muodossa ladattua ficciä. Kaikki ovat avautuneet siististi. Tämän kanssa onkin siis vähän riskinä, että kirjojen lukemisen sijaan hairahdun kahlaamaan läpi kaikki ne romaanimittaiset ficit, joita en ole tietokoneen näytöltä jaksanut lukea. Ainakin mökkivierailu meni jo sujuvasti ficciä lukiessa, vaikka tarkoitus oli mm. kirjoittaa. Tosin ei kai sitä voi sanoa, että lukeminen koskaan hukkaan menisi...

Kobossa on myös lisänä mahdollisuus yhdistää se Facebook-tiliin (mikäli joku tällaista kaipaa) ja kerätä itselleen palkintoja lukemisesta. Nämä ovat siis kunniamerkkejä, joita saa mm. kirjan aloittamisesta ja lopettamisesta. Yhteensä näitä pystejä on 17 kappaletta. En tiedä sitten, tuleeko niitä jossain vaiheessa lisää. Ihan hauskoja ovat vaikkakin vähän turhakkeita.

En aio Kobon hankkimisen myötä luopua paperikirjojen ostamisesta kokonaan, mutta kyllä se tietyllä tavalla elämää helpottaa. Tuskailen aina reissuun lähtiessä kirjojen mukaan ottamisen kanssa. Ne painavat ja usein ei voi ottaa matkaan kuin sen yhden. Nyt voin rontata laukussa kokonaisen hyllyllisen verran kirjoja, jos haluan. Vaihtoehtoisesti matkalukemiseksi kelpaavat jatkossa myös ficit, koska enää niitä ei tarvitse tulostaa.

Testasinkin tosiaan Koboa jo mökillä ja siellä se meni mainiosti. Kulki kätevästi käsilaukussa ja sillä saatoin lukea myös illalla. Mökillä ei ole sähköjä, joten kirjan lukeminen illalla on aina vaatinut öljylampun tai kynttilöiden kanssa kikkailemista. Nyt riitti, kun laittoi Kobosta taustavalon päälle. Niin ihanan helppoa.

Seuraavaksi pitää varmaan kokeilla, miten kirjojen lainaaminen kirjastosta sujuu ja onnistuuko niidenkin lukeminen Kobolla. Veikkaisin, ettei siinäkään ongelmia tule. Olen siis kaikin puolin tyytyväinen tähän ostokseen. E-kirjanlukulaite ei korvaa paperikirjaa, mutta antaa mukavasti mahdollisuuksia viedä lukuharrastus sinne, minne se ei aiemmin helposti kulkenut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti