9. elokuuta 2014

Vaahtokarkkivillasukat

Kesän kunniaksi päätin ryhtyä tekemään uusia villasukkia. Mikäs sen kesäisempää puuhaa? :D Neulomisinspiraatio siis vain poksahti jostain ja eikun hommiin. Kun sukat olivat valmiit, mieleeni tuli, että jotakuta muutakin voisi kiinnostaa tehdä samanlaiset. Yleensä en ohjeita ole blogissa jaellut, mutta jospa sitä tämän kerran tekisi poikkeuksen.

Tein sukat osittain tällä Harry Potter -fanien tupasukkien ohjeella. Lainausmerkeissä olevat kohdat on siis hyödynnetty ohjeesta suoraan.


Tarvikkeet:

150 g vaaleanpunaista 7 veljestä -lankaa
150 g luonnonvalkoista 7 veljestä -lankaa
3:n puikkoja 5 kpl

Lankaa olisi allekirjoittaneelle riittänyt hieman vähempikin määrä, mutta eipä tuota myyty pienemmissä kerissä. Jalkani on kokoa 38.

Sukka 1

Varsi

Aloita vaaleanpunaisella langalla. Luo 56 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle (14 silmukkaa per puikko) ja yhdistä ympyräksi neulomalla oikeaa. Aloituskerroksen jälkeen vaihda 2 oikein - 2 nurin -joustineuleeseen ja jatka sitä 7 kerrosta.

Neulo joustinneulekerroksen jälkeen oikeaa neulosta 28 kerrosta vaaleanpunaisella ja sen jälkeen 3 kerrosta luonnonvalkoisella. Neulo sitten 5 kerrosta vaaleanpunaisella ja jälleen 3 kerrosta luonnonvalkoisella. Jatka tätä (5 kerrosta vaaleanpunaisella - 3 kerrosta luonnonvalkoisella) kuviota, kunnes sukan varressa on 8 luonnonvalkoista raitaa.

Ensimmäinen kavennus tehdään 8 kerrosta ensimmäisen luonnonvalkoisen raidan jälkeen. Kavennus tehdään 1. puikon alussa ja 4. puikon lopussa. Kavennuksia tehdään tämän jälkeen joka 8. kerros, kunnes silmukoita on jokaiselle puikolle 12 kpl (yhteensä 48 silmukkaa).

Kantalappu

"Kantalappu neulotaan 1. ja 4. puikon silmukoilla edestakaisin. 2. ja 3. puikon silmukat odottavat omilla puikoillaan koko kantapään neulomisen ajan. Neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle. Kantalapussa sukan sisäpuolella ensimmäinen silmukka nostetaan ylös nurin neulomatta, mutta sen jälkeen koko kerros neulotaan nurin. Käännä työ ja sukan ulkopinnalta ensimmäinen silmukka nostetaan oikein neulomatta ja koko kerros neulotaan oikein. Jatka näin 20 kerrosta kuitenkin niin että viimeinen kerros on oikeaa neulosta."

Kantapohja

"Kantapohjan tekeminen aloitetaan nurjalla kerroksella. Mallisukissa kantalapun sukat on jaettu kolmeen osaan niin, että kantapohjaan jää 10 silmukkaa. Jako on siis 7-10-7.

Neulo nurin jaon keskiryhmän (10 silmukkaa) viimeiseen silmukkaan asti ja kavenna se sitten nurin neulon yhteen viimeisen (7 silmukkaa) ryhmän ensimmäisen silmukan kanssa. Käännä työ ja nosta juuri kavennettu silmukka oikein neulomatta puikolle. Jatka oikeaa neulosta keskiryhmän viimeiseen silmukkaan saakka. Nosta silmukka oikein neulomatta puikolle. Neulo ensimmäisen ryhmän (7 silmukkaa) viimeinen silmukka oikein ja vedä äsken neulomatta jätetty silmukka yli. Tee siis ylivetokavennus. Käännä työ ja nosta juuri kavennettu silmukka nurin neulomatta puikolle.

Kavennukset tehdään keskiryhmän viimeisen silmukan ja viimeisen ryhmän ensimmäisen silmukan kanssa nurin yhteen sekä keskiryhmän ensimmäisen ja alkuryhmän viimeisen kanssa ylivetokavennuksena. Jatka näin kunnes puikolle jää vain 10 silmukkaa. Viimeinen kavennuskerros on oikea."

Terän kavennusosa

"Poimi kantalapun sivuilta 12 silmukkaa. Neulo 2. ja 3 puikko oikeaa ja nosta taas 12 silmukkaa kantalapun sivuilta. Jaa kantapohjan silmukat puikoille 1 ja 4. Silmukkamäärä on siis 1. ja 4. puikolla 17, 2. ja 3. puikolla 12.

Kavennetaan kantapohjasta tulleet ylimääräiset silmukat seuraavasti:

1. puikon lopussa kaksi oikein yhteen ja
4. puikon alussa ylivetämiskavennus."

Kavennuksia tehdään joka  kerroksella niin kauan, että jokaisella puikolla on 12 silmukkaa. Kun vaaleanpunaisella on neulottu 5 kerrosta, aloitetaan jälleen luonnonvalkeiden raitojen tekeminen.

Terän suora osa

Neulotaan oikeaa neuletta kunnes pikkuvarvas peittyy. Jatketaan kuviota 5 kerrosta vaaleanpunaista - 3 kerrosta luonnonvalkoista koko ajan. Lopeta kuvio luonnonvalkoisen raidan jälkeen.

Kärkikavennus

Loppu neulotaan pelkällä vaaleanpunaisella langalla. Sukissa on tehty sädekavennus. "Sädekavennus tarkoittaa, että kavennus tehdään joka puikon alussa ja keskellä. Kavennus tehdään neulomalla oikeaa yhteen.

Ensimmäisen kavennuksen kerroksen jälkeen neulotaan 4 kerrosta välikierroksia, jolloin kavennuksia ei tehdä. Neulo seuraava kavennuskerros ja neulo välikerroksia yhtä monta kuin kavennusten välissä on silmukoita.

Jatka kunnes silmukoita on jäljellä 2 puikollaan (yhteensä 8) ja vedä lanka silmukoiden läpi."

Viimeistely

Päättele langat.


Sukka 2

Neulo kuten edellinen, mutta vaihda pääväriksi luonnonvalkoinen. Tee kuitenkin alun joustinneule vaaleanpunaisella langalla ja vaihda sen jälkeen vasta luonnonvalkoiseen.

Halutessasi voit toki myös tehdä kummastakin sukasta samanlaisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti