9. heinäkuuta 2014

Allergian hoitoa nokkosen avulla

Kerroin tässä postauksessa ryhtyväni kokeilemaan nokkosen käyttöä allergialääkkeen sijaan ja lupasin raportoida myöhemmin tuloksista. Nyt tässä on jo tovi vierähtänyt, joten voisi olla aika raportin kirjoittamiseen.

Aloitin kokeilun luontaistuotekaupasta ostetulla nokkosella, koska täällä kaupungissa ei ole suositeltavaa keräillä puskista mitään kasveja syötäväksi tai teeksi haudutettavaksi. Ovat kuitenkin täynnä kaikenlaista saastetta.

Samalla kun aloitin nokkosteen säännöllisen juomisen, jätin kaikki allergialääkkeet pois. Ensimmäinen huomio oli luonnollisesti, että pääsin eroon päänsäryistä ja jatkuvasta väsymyksestä (joiden takia en lääkkeitä enää halunnut käyttääkään). Muuta en sitten oikein alkuun huomannutkaan, vaikka sitkeästi teetä lipitin päivitttäin. Osasyy tähän epäilemättä oli kesäflunssa, joka teki tuloaan ja piti minut puolikuntoisena hyvän tovin. Ei voinut mokoma sitten kunnolla tulla päälle ja mennä nopeasti pois.

Nyt on kuitenkin flunssat kärsitty (ainakin toistaiseksi) ja olo ihan hyvä. Toki nyt puut eivät enää pölytä niin pahasti kuin keväällä ja heinät eivät kai ole täysin riehaantuneet, joten pelkästään nokkosta en voi kiittää helpottuneesta olosta. Joka tapauksessa en kärsi nyt jatkuvasta nuhasta ja silmien kutinasta. Mökillä ollessa nämä oireet tulivat lievinä, mutteivät suoranaisesti häirinneet elämää.

Ja mökillä huomasin myös uuden asian. Tuli koettua kesän ensimmäiset hyttysen pistot. Normaalisti saan alkuun paukamia, joiden halkaisija on jopa viisi senttiä. Tänä vuonna paukamia kyllä tuli ja ne kutiavat, mutta ne jäivät todella pieniksi. Tätä ei ole tapahtunut koskaan aiemmin. Mahdollisesti nokkoskuurista on ollut apua edes jonkin verran?

Nokkosta voi kuulemma lisäillä melkein ruokaan kuin ruokaan, mutta itse olen hauduttanut teetä kuivatusta nokkosesta. Minulla on noita kaupan nokkosia vielä jonkin verran jäljellä, mutta anoppilasta olen lisäksi saanut tämän kesän nokkosia rasiallisen ja vielä on kuulemma lisää tulossa.

Tee on helppo valmistaa:

- Keitä sopiva määrä vettä kiehuvaksi
- Annostele kuivattua nokkosta teepalloon saman verran kuin annostelisit teetäkin
- Laita pallo mukiin, kaada kiehuva vesi päällä
- Anna hautuua 15 minuuttia ja nauti

Nokkoseen voi sekoittaa jotain irtoteetä, jos maku ei miellytä. Toinen vaihtoehto on makeuttaa sitä hunajalla. Itse tein näin alkuun, mutta nyt juon nokkosteeni ihan sellaisenaan. Maku on kuitenkin aika mieto.

Nokkonen sisältää muuten myös paljon rautaa, joten siinäkin mielessä se on hyvä yrtti nautittavaksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei syö nokkosta sellaisenaan. Eli se pitää joko kuivattaa tai ryöpätä ennen käyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti