4. joulukuuta 2013

Jouluperinteitä

Itsenäisyyspäivä on ihan kohta, mutta sain sentään nuo Japani-jutut kirjoitettua kaikki ennen sitä. Minua pyydettiin kirjoittamaan jouluperinteistäni ja koristelusta yms. En tiedä, paljon saan irti aiheesta, mutta yritän nyt kuitenkin jotain raapustella. Kuvat ovat aiemmilta vuosilta, koska tänä vuonna en ole vielä jouluisia kuvia räpsinyt.

Joulukuusi vuodelta 2012
Voisin nyt aloittaa sitä, etten vietä kristillistä joulua. Kun olin pieni, perheemme kyllä kävi joulukirkossa ja ruokapöydässä ennen jouluateriaa luettiin jouluevankeliumi. Pidin kyseisestä kertomuksesta lapsena kyllä ja ehkä jossain määrin uskoinkin siihen, mutta enää nämä jutut eivät kuulu jouluperinteisiini. Äiti on välillä pyytänyt lähtemään kirkkoon, mutta jos vain voin sen välttää, jätän välistä.

Joululahjat

Minulle joulu on lähinnä kiva perhejuhla, johon liittyy hyvää ruokaa ja lahjojen vaihtamista. Jälkimmäinen on osittain vähän kiusallinenkin perinne, sillä tunnetustihan lahjat eivät aina puolin ja toisin ole niin mieleisiä, mutta kaikki näyttelevät parhaansa mukaan ilahtuvansa x) Itse pyrin yleensä antamaan sellaisia lahjoja, joita saaja voisi itselleen toivoa, mutta varmaan olen tässä joskus mennyt metsäänkin. Välillä itse mietin, millaisen kuvan olen itsestäni muille antanut, kun saan tavaroita, jollaisia en ikinä keksisi itselleni hankkia. Tästä syystä minusta on kivempi antaa lahjoja kuin saada niitä. Eikä nyt ole tarkoitus dissata ketään, en vain niin perusta ylimääräisestä tavarasta ja astioita yms. on jo ihan tarpeeksi.

Jouluruoka


Katakana-pipareita
Sanoin jo tuossa, että jouluun liittyy hyvää ruokaa. Tykkään siis kinkusta ja graavilohesta. Niitä voisin syödä älyttömiä määriä, mikä ei tietysti ole fiksua, mutta niitä saa harvoin ja ne ovat hyviä. Piparit ja joulutortut ovat myös suosikkilistallani ja glögikin on hyvää. Valitettavasti laatikoita en voi sietää ja syön niitä vain, koska on pakko. Rosolli menettelee, mutta ei ole suosikki.

Kotona valmista vain kahta edellä mainittua. Joskus olen elänyt kinkulla ja kalalla viikon joulun jälkeenkin. Ihan hyvin meni, mutta sen jälkeen maistui kummasti jo muukin ruoka x) M ei onneksi hänkään välitä laatikoista, joten en joudu niitä väkisin vääntämään.Joulukoristeet

Meillä ei ole mitenkään ylenpalttisesti joulukoristeita. Talviset valot löytyvät parvekkeelta, mutten miellä niiden liittyvän suoranaisesti jouluun. Olenkin siis niitä ärsyttäviä ihmisiä, jotka haluavat valot parvekkeelle jo marraskuussa ja suostuvat luopumaan niistä maaliskuun lopussa. Kärsikää!

Ala-asteella tehtyjä joulutonttuja


Parvekkeen valot
Anopin valmistama lasinen kuusi

Meillä on siis muutama tonttu, jotka olen tehnyt ala-asteella. Äiti kuskasi ne minulle noin vuosi sitten ja päätin lopulta ottaa ne käyttöön. Ainakaan toistaiseksi en ole nähnyt syytä vaihtaa niitä kaupan tuotteisiin.

Lisäksi on tietysti joulukuusi. Minulla on tonttu, jonka laitan sinne aina istumaan. Sen perinteen olen itse asiassa omaksunut lapsuudenkodistani. Vanhemmillanikin on tonttu, joka vahtii joulukuusesta, ovatko lapset kilttejä vielä viimeisetkin hetken ennen pukin saapumista. Noh, meillä ei ole lapsia, mutta tonttu on silti kuusessa.

Joulukuusemme huipulla ei ole tähteä. Haluaisin siihen kyllä auringon, mutten ole löytänyt sopivaa koristetta.

Anoppi teki meille hääkoristeista joulukranssin :)Joulurutiinit

En nyt keksinyt parempaakaan sanaa joulunviettotavoillemme. Tämä joulu on vasta kolmas, jonka olemme yksissä, joten siinä mielessä meillä ei ole täysin vakiintuneita rutiineja. Puhetta on kyllä ollut, että pidetään kiinni viimevuotisesta systeemistä niin kauan, kunnes se ei syystä tai toisesta ole enää toimiva.

Aamulla lähdemme siis minun vanhemmilleni, jossa on tarjolla puuroa. Siellä ollaan ja hengaillaan yhdessä ja syödään sitten lopulta myös jouluateria, jonka jälkeen jaetaan lahjat. Paikalla ovat molemmat pikkuveljeni (mutta tyttöystäviä ei ole toistaiseksi näkynyt) ja joskus isovanhempani. Mukana pyörii kaksi kissaa ja koira. Tässä ei mitään ihmeellistä siis.

Kun lahjojen jako ja syöminen ovat ohi, lähdemme ajelemaan illaksi M:n vanhemmille. Viime vuonna pölähdimme pihaan juuri, kun he olivat lähdössä haudoille. Sinne siis mukaan vain. Katsotaan, osuvatko aikataulut tällä kertaa samalla tavalla yksiin. Jos osuvat, käymme tosiaan viemässä haudoille kynttilöitä.

Hautakierroksen jälkeen vietämme loppuillan M:n vanhemmilla, jossa on todennäköisesti hänen toinen mummonsa ja toki hänen veljensä. Ohjelmassa on glögiä ja lahjoja. Loppuilta menee hengaillessa ja jäämme sinne yöksi. Varsinaista jouluateriaa emme aattona siellä syö, mutta joulupäivänä sitten on siihen hyvä tilaisuus.

Joulupäivä ja tapaninpäivä menevätkin todennäköisesti rennoissa merkeissä M:n vanhemmilla. Veljekset luultavasti pelaavat jotain ja yrittävät pakottaa minutkin pelaamaan esim. Terraariaa. Voi olla, että osallistun, voi olla, että keksin omaa tekemistä. Jossain vaiheessa palataan sitten omaan kotiin jatkamaan rentoutumista (jos vapaita riittää).

Omiin "jouluperinteisiini" on kuulunut myös 27.12. reissu Helsingin suuntaan. Katsotaan, toteutuuko se tänäkin vuonna.


Se joulun "toinen merkitys"

Kuten jo mainitsin, en perusta kristillisestä joulusta. Aattooni ja joulupäivääni ei liity uskonnollisia perinteitä, mutta yleensä talvipäivänseisausta / yulea olen hieman ennen joulua viettänyt pienimuotoisesti. Nykyisin kyseessä on todella pienimuotoinen toiminta, koska koen hieman kiusalliseksi uskonnollisten rituaalien suorittamisen toisen ollessa kotona. Tänä vuonna olemme vielä kyseisen päivän M:n vanhempien luona, joten...

Mutta niin, juhlistan talvipäivänseisausta valon palaamisen kunniaksi. Se on vuoden pimein päivä, mutta sen jälkeen valo alkaa jälleen lisääntyä. Kyseessä on siis taitoskohta vuodenkierrossa. Olen myös tehnyt yulehalon tuoksi päiväksi, vaikken leipojana ole kaksinen. Joskus olen käyttänyt halkona suklaista kääretorttuakin. Tänä vuonna olen ajatellut, että halon voisi tehdä ja viedä mukana M:n porukoille. Saisi vähän edes omaa juhlaa vietettyä, vaikkei varsinaisesti mitään ihmeempää voi tehdä.

En halua avata henkilökohtaisia perinteitäni kovin yksityiskohtaisesti, mutta yulesta voi yleisesti lukea esim. Varjojen kirjasta. Itselläni talvipäivänseisauksen viettoon on myös liittynyt muutama laulu. Erityisesti yksi on suosikkini. En muista, mistä olen sen oppinut, mutta sitä tykkään tähän aikaan vuodesta lauleskella. Sävel on varmasti monille tutumpi kappaleesta Heinillä härkien kaukalon, mutta sanat ovat erilaiset.

Syntynyt meille on maailmaan
Valo tähtipuvussaan
Tulkaa laulamaan, tänne juhlimaan
Valo meille takaisin annetaan
Tulkaa laulamaan, tänne juhlimaan
Valo meille takaisin annetaan

Synkkä on taivas ja tumma maa
Pimeys väistyä nyt saa
Tulkaa laulamaan, tänne juhlimaan
Valo meille takaisin annetaan
Tulkaa laulamaan, tänne juhlimaan
Valo meille takaisin annetaan

Helmoissa Äitinsä armahan
Näemme nuoren Jumalan*
Tulkaa laulamaan, tänne juhlimaan
Valo meille takaisin annetaan
Tulkaa laulamaan, tänne juhlimaan
Valo meille takaisin annetaan


(*Jumalalla ei tässä viitata Jeesukseen)

En tosiaan muista, mistä tuo on opittu ja onko siinä lisääkin säkeistöjä (saa valaista, jos joku tietää), mutta tuosta laulusta on vuosien saatossa muodostunut oma suosikki ja sitä olen laulanut hyvinkin paljon.

Nämä pienimuotoiset perinteeni eivät juuri muille näy. Olen tämän osuuden joulustani pitänyt hyvin pitkälti yksityisenä enkä tiedä, miten sitä voisi avata lähipiirille tai kannattaako edes yrittää. Toisaalta haluaisin, toisaalta en. Tässä riittänee vielä pohdittavaa.


Rankkoja nää joulut (Nero 24.12.2012)

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus, etenkin omien perinteidesi kohdalla, ja joulukuusi oli nätti! Olen henkeen vereen jouluihminen, mutta minulle joulu on lähinnä se tunnelma, tuoksut ja valot. Jeesusjuttuja meillä ei vanhempien uskonnollisuudesta huolimatta ole harjoitettu, joten niiden ei voi sanoa kuuluvan edes lapsuuden perinteisiin. Ei ruokarukouksia, jouluevankeliumeita tai joulukirkkoja. Osaltaan varmaan vaikuttaa asiaan se, että joulukirkko osuu aamulypsyn päälle, ja iltalypsyn jälkeen porukalla on niin nälkä, ettei jouluruoan kimppuun käyntiä kauheasti lykätä "turhuuksien" takia. Lomittajaa joulupyhille taas on usein turha haaveilla, ja elukat toki pitää hoitaa.

  Oma joulupostaukseni antaa vielä odottaa itseään hetken, säästän jouluisemmat ideat lähemmäs joulua, nyt kun kerran joka päivä pitäisi jotain keretä turisemaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllähän se eläinten hoito toki menee muiden asioiden edelle. Ihan luonnollista :) Ja kukapa sitä haluaisi sitten vielä lisää odotella, että pääsee jouluherkkuja syömään ^^ Meidän porukoilla on aina ollut vain kissoja ja koiria, jotka ei niin rajoita kirkossa käymistä tms., joten on ollut sitten aikaa tuollaisiin. Tosin nykyisellään on jouluevankeliumikin karissut jo pois aterialta... en tiedä, miksi, muttei toisaalta kyllä haittaa. Äiti kait käy siellä kirkossa toisinaan ainakin, kun on kerran yrittänyt minuakin mukaan houkutella.

   Sulla kun tuota postattavaa riittää, voi hyvin säästellä tietyt aiheet lähemmäs joulua. Pitänee yrittää itsekin kehitellä jotain muuta vielä, jos vaan työkiireiltä ehtii ja jaksaa x)

   Poista
 2. Kohteliaasti tähän joulupostaukseen laittelen viestiä ^^'

  Olisin kysellyt tuota kirpparilla olevaa skottiruutuhametta, vieläkö olisi myynnissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kaikki, missä ei lue, että on varattu, on edelleen myynnissä :)

   Hamehan on siis sama, jollaisen itsekin ostit vuonna 2004. En tiedä, onko tuolla merkitystä, mutta ajattelin nyt sanoa, ettet vahingossa osta tuplaa :D

   Poista
  2. Itse asiassa juuri siksi sitä olinkin ostamassa :D Oma on sitä mallia nykyään, että päälle menee, mutta takapuoli vilkkuu -.-'

   Oletko Frostiin tulossa, jos sieltä vaikka ottaisin matkaan? Säästäisin vamaan jopa pari euroa postituksissa! :D

   Poista
  3. Juu, Frostbiteen on tarkoitus tulla, joten nouto kyllä onnistuu silloin :)

   Poista
  4. Ja mites tuo korvatalvitakki? Onko se mitä kokoa? (:

   Poista
  5. Kappas, oli sitten koko unohtunut laittaa siihen :D Se on virallisesti kokoa XL, omasta mielestä ehkä lähempänä L-kokoa.

   Poista