25. elokuuta 2013

Freaky just got fabulous

Minua pyydettiin kirjoittamaan postaus Monster High -harrastuksestani. En ole siitä aiemmin mitään raapustellutkaan, jos ei ohimeneviä sivulauseita lasketa, joten siinäpä onkin sitten oivallinen aihe. Yritän paneutua tähän mahdollisimman laajasti enkä työntää silmillenne pelkkää kuvaspämmiä.Mikä on Monster High?

Monster High -nukkeja alettiin kehittää vuonna 2007 ja ensimmäiset julkaistiin 2010. Nuket ovat luoneet yhdysvaltalaiset Garrett Sander ja Kelly Riley.  Kyseessä on Mattelin lelusarja, jonka nuket ovat kuuluisien hirviöiden jälkeläisiä, esim. Draculan ja Frankensteinin tyttäret ovat varsin isossa roolissa. Sarjaa on markkinoitu mm. lyhyillä jaksoilla, jotka ovat (ihan laillisesti) katsottavissa YouTubessa ja lisäksi sarjalla on oma teemamusiikki(video) ja pari elokuvaa, joita en kuitenkaan ole itse katsonut. Tämä postaus ei siis käsittele Monster High -elokuvia.
Nukkejen lisäksi sarjassa on julkaistu kalenteri, puuhakirjoja, lehtiä, tarra-albumi + keräilytarroja, koruja, nukkejen lisätarvikkeita, kirjoja, pelejä, vihkoja, reppuja... luultavasti jotain muutakin, mikä on yksinkertaisesti mennyt minulta ohitse. Itselläni oheiskrääsää ei kamalan paljon ole, mutta olen sortunut ostamaan yhden lehden, muutaman vihkon, kynän, pyyhekumin, viivaimen ja penaalin... ai joo ja niitä keräilytarroja, joista pari koristaa työkalenteriani.

Joka tapauksessa Monster High on ensisijaisesti joukko erikoisen näköisiä nukkeja. Ne muistuttavat ulkoisilta ominaisuuksiltaan ehkä enemmän Bratzeja kuin esim. Barbieta, mutta ovat coolimpia kuin Bratzit ikinä (huom. imo). Nämä on ihan oikeasti tarkoitettu leluiksi ja suunnattu korkeintaan alakouluikäisille, mutta muutama aikuisempi harrastaja on silti tullut vastaan.


Miten kaikki alkoi omalla kohdallani?

Oli eräs japanin tunti, kun I-chan kertoi törmänneensä johonkin, mistä minäkin saattaisin kiinnostua. Hän oli (muistaakseni) lelukaupassa huomannut erikoislaatuisia nukkeja. Ei tavallisia Barbieta tai Bratzeja vaan jotain ihan muuta. Tuntien jälkeen tuli sitten selvitettyä, mistä tarkalleen ottaen oli kyse.


Monster High -nuket viehättivät heti ulkonäkönsä perusteella. Ne olivat erilaisia kuin vastaavat nuket yleensä, enemmän oman makuni mukaisia pukeutumiseltaan jne. I-chan ehti aloittaa harrastuksensa paljon minua ennen, mutta lopulta minäkin ratkesin. Eräänä päivänä ostin kaupunkireissulla Dead Tired Draculauran eli pyjamaversion Draculan tyttärestä. Nykyisellään minulla ei enää tuota nukkea ole, mutta se joka tapauksessa aloitti harrastukseni.

Kesti hyvän tovin, ennen kuin ostin seuraavan nuken, mutta pikku hiljaa niitä on hyllyn koristukseksi kertynyt. Osan tosin olen saanut lahjaksi, mikä on tietenkin erittäin mukavaa.


Tämänhetkinen kokoelmani

Minulla on vain seitsemän nukkea eli kokoelmani ei ole suuren suuri verrattuna joihinkin muihin *köh*I-chan*köh*


Alla sitten vielä hankkimis-/saamisjärjestyksessä kukin yksilö.

Ghoulia Yelps
Ghoulia oli ensimmäinen basic-mallin MH-nukke, jonka ostin. Tuolloin harmitti tosi paljon, etten ostanut myös Draculauraa sellaisena. Ghoulia on siis zombie, joten hän on hieman hidas, muttei silti mikään ihan tyhmä tyttö ;)


Frankie Stein
 Frankien sain syntymäpäivälahjaksi M:lta tammikuussa 2012. Hän on Frankensteinin hirviön tytär ja ikää hänellä on vain muutamia päiviä.

Spectra Vondergeist
Spetra livahti mukaani eräällä kaupunkireissulla, kun en taas vain voinut vastustaa kiusausta. Ei pitäisi kulkea "shoppailemassa" lelukaupoissa. Samalla taisi tulla hommattua BR-lelujen kanta-asiakaskorttikin, vaikkei taloudesta löydy yhtään lasta. Spectra on haamun tytär.


Toralei Stripe

Toralei on päätynyt kotiin aika samalla tavalla kuin Spetrakin eikä heidän hankkimisensa välillä tainnut olla edes kovin pitkää aikaa. Hän on ihmiskissa ja kaveeraa mieluusti kaltaistensa kanssa.

Clawd Wolf ja Draculaura
Tämän kaksikon sain joululahjaksi M:lta viime jouluna. Clawd on basic-mallia, mutta Draculaura on Forbitten Romance -mallia. Draculaura on siis ainoa (LOL, edelleen) nukkeni, joka ei ole basic-mallin edustaja. En kuitenkaan aio enää ostaa toista kappaletta, sillä tykkään varsin paljon tästä versiosta, vaikkei mukana ollutkaan sitten lemmikkiä. Päiväkirjatkin ovat ranskaksi, mutta mitäs pienistä x)

Kun sain tämän kaksikon, päätin myydä Dead Tired -Draculauran pois. Kyseinen nukke päätyi erään 11-vuotiaan tytön kokoelmaan oletettavasti hyvään kotiin.

Twyla
Twyla onkin sitten uusin hankintani. Hänestä kertoilin jo enemmän edellisessä postauksessa. Kyseessä on siis varsin sievä, mutta hyvin ujo Mörön tytär.

Mitään varsinaisia uusien nukkejen ostosuunnitelmia minulla ei tällä hetkellä ole, mutta joukossa on kuitenkin joitain, jotka ihan mieluusti voisin ottaa kokoelmani jatkoksi. Yritän silti pitää nyt taas tovin kukkaronnyörit kireällä, sillä on kaikenlaista muutakin, mitä pitäisi hankkia ja mihin tarvitsisi säästää varoja.

Tässä kuitenkin lista MH-nukeista, jotka saatan vielä haluta:

Nefera de Nile
Abbey Bominable
Rochelle Goyle
Draculogan
Jinafire Long
Jackson Jekyll


Monster High'n viehättävyys

Mikä näissä nukeissa viehättää? Ihan lyhyesti ja pinnallisesti sanottuna: ulkonäkö. Siis joo, tykkäsin aikoinaan myös Barbiesta eikä hän minusta edelleenkään ole ruma. Barbie on vain niin tavallinen. Bratzeista on taas tykkää syistä, joita en ehkä ala tässä luetella. Monster High -nukeissa on tiettyjä samoja piirteitä kuin Bratzeissa, mutta silti tämä sarja oikeasti iskee.

Nuket ovat erikoisia, erilaisia. Ne eivät sulaudu massaan, mikä ajatuksena kiehtoo. Hirviökin voi olla kaunis. Onko se silloin hirviö? En tiedä, mutta jos hirviöt näyttävät tuolta, minäkin voisin ruveta sellaiseksi.

Jos kurkistetaan pinnan alle, kyseessä on joukko aika tavallisia tyttöjä (ja poikia). Toki he näyttävät jopa friikeiltä ja heillä voi olla erityisiä kykyjä. Silti heillä on ihan tavallisia nuorten ongelmia: hankalat vanhemmat, kiusaamista koulussa, tuskallisia ihastuksia, läksyjä, meikkipulmia jne. Erikoisuuksistaan huolimatta he ovat helposti samastuttavissa. Tietenkään pelkistä nukeista tätä ei voi päätellä, mutta jos katsoo webisodeja tai lukee kirjoja, näkökulma avautuu paremmin. Tykkäilen paljonkin noista lyhyistä jaksoista. Kirjoja sen sijaan olen lukenut yhden. Se ei ollut huono, mutta se oli suunnattu selvästi nuoremmille. Se oli sellaista materiaalia, jota voisin lukea jossain vaiheessa esim. omalle lapselle, mutta itselle se ei enää kolahtanut niin vahvasti.

Joka tapauksessa pohjavireenä nousee ajatus siitä, että teinihirviötkin ovat ihan tavallisia tyttöjä ja poikia tavallisine ongelmineen. Ja että jokainen on kaunis omalla tavallaan, vaikka näyttäisi kuinka erikoiselta.

Tosin on myönnettävä, että oma kauneuskäsitykseni ei ehkä ole se kaikista normaalein. Perinteinen kauneuskin on minusta kaunista, mutta erikoiset ja erilaiset tyylit viehättävät minua. Ehkä juuri sen takia Monster High -nuketkin osuivat heti minun makuuni?

4 kommenttia:

 1. Ai oliko mulla muutama nukke xD Ja viime kerrasta kun näit on tullu pari lisää ;P Jinafire on vielä matkalla, mutta kohta myös hyllyssä ^^ MUTTA multa puuttuu ne pari mitä sulta löytyy :D Enkä oo löytäny Toraleitä enää mistää :( Niitä oli sillo paljo kaikkialla mutta kai muut sitten osti ne kaikki :( Noh ostan sitte kaikki uudet mitä tulee ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että Toraleista tulee vielä uusintapainos :) Draculaurastahan on ainakin tullut. Tosin se voi tietysti olla vähän kysellympi nukke... ehkä? Mutta aina voi toivoa.

   Sulla tulee kohta ongelmia mahduttaa kaikki nukkes jonnekin :D

   Poista
 2. Miksei tällaisia ollut, kun minä olin lapsi? :( Nuo nuket miellyttävät minunkin silmääni enemmän kuin Barbit, vaikka niillä leikinkin innokkaasti lapsena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut jutut keksitään harmillisen myöhään =/

   Poista