19. toukokuuta 2013

Kolmen novellin kirjoitushaaste

Kesäinen haaste siis tiedossa kaikille kirjoittajille. Tämän saa vapaasti laittaa jakoon omaan blogiinsa ja vinkkailla tutuille, jotka tykkäävät kirjoittaa. Suotavaa olisi toki mainita, kenen blogista haasteen itselleen nappasi ;)
Haasteen säännöt ovat seuraavat:

1. Kesän aikana kirjoitetaan kolme lyhyttä tarinaa, jotka julkaistaan blogissa yksi kerrallaan kesä-, heinä- ja elokuussa.

2. Tarinat saavat olla novelleja, satuja tai fanifiktiota. Genren saa jokainen valita itse.

3. Jokaisen tarinan tulee liittyä kuukaudelle annettuun sanaan. Jokaiselle kuukaudelle on tarjolla 3 sanaa, joista valitaan yksi (tosin kukaan ei syö päätäsi, vaikka saisit kaikki kolmekin sanaa tungettua mukaan). Sanaa ei ole pakko käyttää suoraan tarinassa vaan se voi näkyä myös esimerkiksi teemana.


Kuukausien teemasanat:

Kesäkuu: luola - kerjäläinen - myrsky
Heinäkuu: koti - kirottu - avain
Elokuu: matka - salaisuus - keijukainenKehittelin tämän haasteen ensisijaisesti ruoskiakseni itseäni tekemään kirjoittamisen suhteen edes jotain, mutta olisi tietenkin hauskaa, jos joku muukin lähtisi tähän mukaan. Sen takia en panisi pahakseni, jos ilmoittaisitte mukaan lähdöstänne myös kommentilla ja luonnollisesti omassa blogissanne :)

Postauksessa olevan kuvan saa vapaasti kopioida omaan blogiinsa, jos haluaa. Omankin voi tehtailla, en pahastu siitäkään.

8 kommenttia:

 1. Mukana ollaan :D yrittää aion ainakin ~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hienoa! Ainakin yksi ihminen mukana :)

   Poista
 2. Hui hitsi, houkuttaisi hirveästi lähteä mukaan! Mutta olen niin kamalan arka näyttämään omia tekstejäni yhtään kellekään niin, että ne on yhdistettävissä minuun itseeni. Siksi niissäkin paikoissa, missä julkaisen ficcejä, olen eri nimimerkillä kuin missään muualla... Saa nähdä, uskallanko. Originaaleja en ainakaan, mutta ehkä ficcejä...?

  Annan siis hyvin ison EHKÄ:n tälle haasteelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin oon aika arka originaalien suhteen (+ suhtaudun niihin kriittisemmin kuin ficceihini), joskus jotain pientä on tullut julkaistua. Käytännössä tosin usein menee niin, että originaaleihin tulee vähemmän palautetta kuin ficceihin, joten sillä perusteella niiden julkaisun kai pitäis olla helpompaa... :D Mutta ei silti ole.

   Oleellista haasteessa (ainakin mulle itselleni) on saada kirjoitettua, julkaisu sinällään on toissijaista, mutta mulle toimii pienenä pakotteena ja tarvittavana deadlinena. Muiden kohdalla en näe ongelmana, jos haluaa osallistua julkaisematta mitään... siis kirjoittaa vain, muttei laita juttujaan nettiin. Toki silloin on vaikea näyttää toteen, että oikeastikin kirjoitti, mutta ei kai kaikki ole niin pilkuntarkkaa x)

   Tulipas sekavaa selitystä. Liekö tosta ottaa edes selkoa :D

   Poista
  2. Ehkä se on sitä, että ficissä annetaan setti ja hahmot valmiina. On jotkut suuntaviivat, joita on "pakko" noudattaa. Jos luo hahmot ja maailman itse, tulee paljastaneeksi oman pään sisäisistä asiosta paljon enemmän kuin ehkä tahtoisi. Usein hahmoihin kirjoittaa jotain itsestään, tai lähipiiristään, ehkä jopa tiedostamattaan. Originaalissa tälle on enemmän tilaa. Ficin kanssa voi aina sanoa, että alkuperäinen kirjoittaja kirjoitti hahmon tällaiseksi, minä vain laajennan vähän.

   Tuskin kukaan oikeasti lähtee lukemaan tekstejä niin, että "tässä mielenvikainen hahmo nauttii kidutuksesta, kirjoittajan täytyy siis itsekin tykätä tällaisesta/tietää mistä puhuu". En itsekään lue näin. Silti tuntuu, että jos originaaliin kirjoittaisin jotain hätkähdyttävää, ihmisten ajatukset minusta muuttuisivat. Hassua? Jos esimerkiksi Voldemort nauttii kiduttamisesta, se on taas ihan eri juttu. En minä luonut sitä hahmoa, joten teoriassa lukijalla on mahdollisuus ajatella, että minä vaan seuraan valmista settiä siinä aiheessa.

   Tässähän ei oikeasti ole mitään järkeä, sillä en pidä itse Rowlingia mielenvikaisena vaikka hän Voldemortin keksikin, ja toisaalta jos joku lukee tekstejä niin, että yhdistää niitä liikaa kirjoittajaan, niin eikö silloin negatiiviseen vaikutukseen riitä jo se, että olen tehnyt itse päätöksen kirjoittaa jostain Voldemortin kidutuskohtauksesta?

   Toinen juttu on tietysti se, että originaalin kirjoittaminen vaatii tarinanluojalta paljon enemmän, ja jos on epävarma teksteistään, niin silloin niistä originaaleista on tietysti epävarmempi kuin ficeistä. Ficeissä joku on luonut ne raamit valmiiksi, ja kehittänyt maailman, jota käyttää. Jos miettin omia ficcejäni, niin ne olisivat todella torsoja, jos lukija ei tuntisi maailmaa etukäteen. Originaalien kanssa joutuu sellaisen immersion mahdollisuuden luomaan itse.

   ...olikohan tässä mitään järkeä :D Romaani tuli ainakin.

   Poista
  3. Juu, toki ficeissä on se helppous, että nojataan toisen luomaan kaanoniin ja voi vedota siihen, jos joku valittaa hahmosta tai maailmasta. Toisaalta se on samalla vaikeus, sillä pitäisi pystyä pitämään hahmot uskollisina alkuperäisille ja noudattaa valmiiksi luodun maailman lainalaisuuksia. Joku voi senkin kokea vaikeaksi (tosin kaipa se enemmän on toisinpäin).

   Valitettavasti on sellasiakin lukijoita, jotka ajattelee, että kirjoittaja on sekopää, kun kirjoittaa jostain kyseenalaisesta aiheesta. Onneksi taitavat kuitenkin olla vähemmistössä.

   Se on kyllä totta, että originaali vaatii enemmän, koska kaikki on tehtävä alusta asti itse. Toki voi lainata mytologioista yms. (mitä monet kirjailijat tekeekin), mutta silti se koko paketti on vaan itse kasattava ja saatava vielä toimimaan x)

   Poista
 3. Pitääkö nuo tarinat sitten myös lähettää johonkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis, kuten haasteessa sanotaan, ne tulisi julkaista omassa blogissaan. Tosin jos blogia ei ole ja haluaa silti osallistua, voi tarinat julkaista jossain muualla ja esim. linkittää sitten tämän blogipostauksen siihen yhteyteen.

   Tai sitten voi ihan vain huvikseen kirjoitella, jos sanat inspiroivat :)

   Poista