17. huhtikuuta 2013

Ninja(-anti)sankareita

Fanityttöilyt jatkukoon. Eli tällä kertaa voisi hypätä animen puolelle. Löysin Naruton vuonna 2004, jolloin animea oli tullut vajaat 100 jaksoa, manga-chaptereiden määrästä en osaa sanoa. Katsoin ensimmäisen jakson ja olin jo valmis droppaamaan koko sarjan päähenkilön vuoksi, mutta sitkeilin kuitenkin jaksoon kolme asti. Siinä kuvioihin tulivat Sasuke ja Kakashi, jotka olivat hahmoina huomattavasti kiinnostavampia kuin Naruto ja Sakura.

Tarkemmin ajateltuna en voi siis sanoa fanittavani Narutoa sarjana (ei sillä, että fanittaisin hahmoakaan), mutta Kishimoto on onnistunut luomaan muutaman fanitettavan hahmon. Nykyisin en ole enää seurannut Narutoa, mutta mangaa olen silti ostanut. Ehkäpä joskus jaksan kahlata mammutiksi paisuneen sarjan läpikin?


Ne varsinaiset fanituksen kohteet

Eli asiaa hahmoista. Fanitukseni tosiaan alkoi Uchiha Sasukesta, 12-vuotiaasta angstipallerosta, joka on menettänyt koko sukunsa vuosia sitten. Hänen elämänsä päämäärä on tappaa oma isoveljensä, joka siis on syyllinen suvun massamurhaan.

Sasuke on kaikkien tyttöjen ihailema, mutta erityisesti hänen huomiostaan kilpailevat kaksi tyttöä, jotka olivat ennen ystäviä, mutta nyt käyttävät aikansa toistensa haukkumiseen. Näin jälkikäteen minun on vaikea ymmärtää, miksi pidin juuri Sasukesta, mutta ehkä hän vain oli päähahmokolmikosta vähiten ärsyttävä?

Sittemmin olen alkanut pitää nuoresta miehestä koko ajan vain vähemmän. Vaikka hänelle selvisi Itachin teon taustat ja syyt ja tämän toiveet, hän päätti silti lähteä koston tielle. Toisaalta voin ymmärtää, toisaalta en. Viimeisimmistä käänteistä minulla ei ole tietoa, joten en osaa sanoa, onko Sasuke muuttunut fiksummaksi hahmoksi vai elääkö edelleen kostonhalunsa voimalla.

Sasuken fanitus korvautui pian Uchiha Itachin fanituksella, sillä isoveli näytti ja kuulosti paremmalta ja oli vähemmän angstinenkin. Hänet esiteltiin alussa psykoottisena massamurhaajana, mutta kun hahmoa alettiin oikeasti näyttää tarinassa, minulle syntyi vahva tunne, että taustalla oli jotain muutakin. Aavistus osoittautui myöhemmin oikeaksi. Itachin toimintamalli ei kenties ollut viisain mahdollinen, mutta ainakin hänen motiivejaan pystyi ymmärtämään.

Itachin kohtalo tarinassa oli riipaiseva, mutta väistämätön, koska Sasuke. Sitä osasi jo odottaa, oli vain epäselvää, koska kaikki tulee tapahtumaan. Sen jälkeen kiinnostukseni Narutoa kohtaan alkoikin hiipua. Sittemmin tosin olen kuullut uusista Itachia koskevista käänteistä, mutten ole varma, pidänkö niistä vai en, joten en ole vieläkään palannut sarjan pariin.

Itachin ohella aloin fanittaa Deidaraa, joka on karannut ninja Kivenkylästä, jos nyt muistan oikein x) Deidara on hahmo, joka pitää itsestään kenties vähän liiankin paljon meteliä. Hän on hyvin pitkälti rauhallisen Itachin vastakohta. Todellisessa elämässä hän luultavasti tekisi minut yksinkertaisesti hulluksi. Narutossa kuitenkin tykästyin häneen ja hänenkin kohtalonsa pisti harmittamaan erittäin paljon. Ja tästäkin voimme syyttää Sasukea, graah.


Jostain syystä tykkäämislistalleni on kertynyt vain ns. pahiksia kyseisestä sarjasta. Eli listaanpa tähän sitten vielä alkuperäisen Akatsukin ainoan naispuolisen jäsenen. Naruto ei minusta alkuvaiheessa juuri tarjoillut kivoja naishahmoja (paitsi Hinata, mutta hänestäkään en jaksanut erityisemmin välittää).
Konan oli ensimmäinen, joka todella herätti huomioni. Hän on tyynen rauhallinen, kaunis ja hänellä on traaginen menneisyys (no, kenellä siinä sarjassa ei olisi :P). Minua myös kiehtoi ajatus siitä, miten hän pärjää Akatsukin miesporukassa. Kun ottaa huomioon, millaisia tyyppejä siihen kuuluu, asema ei välttämättä ole siitä helpoimmasta päästä.Fanifiktion rooli

Toisin kuin Harry Potterista Narutosta olen kirjoittanut todella paljon. Ja lukenut olen myös. Toimin entisessä Naruto.fissä ficcipuolen adminina, joten käytännössä vähintäänkin silmäilin uudet ficit läpi. Joitain myös seurasin aktiivisesti. Nyt kun sivusto on muuttunut Animu.fiksi, jatkan edelleen samassa hommassa, mutta huomaan olevani ajoittain täysin pihalla, kun en kaiken maailman animuja tunne ja Naruton tapahtumistakin olen auttamattomasti pudonnut x)

Alkuun kirjoitin tavoistani poiketen shounen-aita ja yaoita. Tämä johtui tosiaan siitä sopivien naishahmojen puutteesta. Sitten kuitenkin tajusin, ettei minun tarvitse kirjoittaa jotain, mistä en edes erityisemmin pidä, koska voin kehittää itse mieleisiä naishahmoja. Siihen loppui lyhykäinen poikarakkauskirjoitusurani enkä ole sille tielle palannut kuin satunnaisten kirjoitushaasteiden muodossa.

Olen kirjoittanut joukon one-shoteja, mutta myös kolme pitkää ficciä. Kaikissa näissä on pääosassa oma(t) hahmo(t), mutta heti seuraavaksi tärkeimpänä Itachi. Tosin myös Deidara ja Kakashi ovat päässeet isoon rooliin tietyissä tarinoissa. Kaikkien aikojen suosituin Naruto-ficcini on Punainen aamunkoitto. Omasta mielestäni se ei ole parasta, mitä olen kirjoittanut, mutta tarinallisesti se on hyvä juttu. Sitä on kritisoitu mm. kliseistä, oman hahmon käytöstä ja eräästä asiasta, jota en tässä mainitse, koska se olisi massiivinen spoileri (siltä varalta, että joku haluaa sen vielä lukea). Myönnän, että kaikki kritisoidut asiat löytyvät kyseisestä tarinasta, mutta ne on sinne tietoisesti tungettu. Valitettavasti kaikkia ei voi miellyttää. Ja toisaalta ficistä on tosiaan pidetty paljon, joku piirsi siitä aikoinaan fan artiakin, mistä olen äärimmäisen otettu.

Suosittuja ovat olleet myös Toimeksianto ja Älä kysy hintaa. Kummassakin edetään periaatteessa samalla konseptilla kuin PA:ssa (oma hahmo + Itachi), mutta täysin samaa tarinaa en ole kolmesti sentään kirjoittanut. Aina toisinaan kutkuttelee ajatus uudesta ficistä, mutta fandom alkaa olla minulle jo liian vieras. Enkä osaa sanoa sitäkään, keksisinkö tarpeeksi erilaista tarinaa, että saisin itseni inspiroitua sen loppuun asti kirjoittamiseen.

Fanifiktiosta pitänee mainita myös vuonna 2004 kirjoitettu tarina, joka paisui kuusiosaiseksi ja sivumäärä lähenteli 6000:ta. Kirjoitin sitä yhdessä erään toisen henkilön kanssa ja jouduimme vaihtamaan Word-tiedostoa aina, kun 1000 sivua tuli täyteen. Tämä siitä syystä, ettei Word enää jaksanut kunnolla käsitellä tiedostoa. Kyse ei ole kaikkein laadukkaimmasta jutusta vaan se vilisee huonoa kielioppia ja asiavirheitä (ainakin minun osaltani), mutta hauskaa oli :D


Nykytila

Fanitukseni on aikalailla menneen talven lumia, mutta Itachi kyllä kiinnostaa hahmona edelleen. Animu.fistä en varmaan lähde kulumallakaan eli roikun siellä edelleen admina. Ajoittain elättelen ajatusta, että luen kaikki hyllyssä roikkuvat mangapokkarit, mutta saa nyt nähdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti