14. huhtikuuta 2013

Luihuinen ja ylpeä siitä

Ensin ajattelin kirjoitella fanityttöilyistäni yleisesti, mutta totesin, että siitä saisi romaanimittaisen postauksen, jota luultavasti kukaan ei jaksaisi lukea :D Ehkä on siis syytä palastella aihetta ja kirjoitella näistä vain aina silloin tällöin.

Tämän päivän juttu nousi perjantaina pinnalle, kun muistin Pottermore-sivuston. Tietämättömille on tiedoksi, että kyseessä on ihan virallinen Harry Potter -sivu, joka laajentaa kirjoista saatavaa tietoa. Erityisesti fanfikkareille siis varsin hyödyllinen paikka, jos vain jaksaa puuhata siellä.

En ole kovin aktiivinen kyseisellä sivulla ollut, mutta idea on minusta hauska. Ehkä parasta kuitenkin oli, että minut lajiteltiin luihuisen tupaan, enkä oikeasti edes yrittänyt manipuloida lajitteluhattua :D Eli vastailin ihan rehellisesti sen esittämiin kysymyksiin ja päädyin luihuiseen. Hyvä minä.

Mutta se Pottermoresta. Nyt oli tarkoitus höpistä Potter-fanituksestani.


Yleistä

Joku tosi vanha Ginny x Hermione -kuva :D
En muista, miten ja milloin löysin Harry Potterin, mutta kirjat kyllä imaisivat minut erittäin tehokkaasti syövereihinsä. Rowlingin maaginen maailma oli omiaan ruokkimaan mielikuvitustani, ja ensimmäisten kirjojen kepeä seikkailutunnelma oli aivan erityisesti makuuni. Pidin myös monista hahmoista, vaikkei päähenkilö koskaan iskenyt minuun erityisen syvästi.

Viisasten kiveä en kuitenkaan käynyt elokuvissa katsomassa. Syytä en muista. Sen sijaan Salaisuuksien kammion lähdinkin. Pikkuveljeni kanssa. Sitten menin katsomaan sen toisen kerran yksin. Sen jälkeen oli pakko hommata molemmat leffat vhs:llä. Dvd-soitinta minulla ei tuolloin vielä ollut, mutta myöhemmin hommasin PS2:n, joka sitten ajoi saman asian. Sittemmin tulikin vaihdettua vhs-kasetit dvd-levyihin, ja nyt olen miettinyt, josko ostaisin kaikki 8 elokuvaa blurayna.

Neljä ensimmäistä kirjaa hankin vain suomeksi (mutta omistan ne nykyisin myös englanniksi). Sitten odotus kävi sietämättömäksi ja ennakkotilasin itselleni viidennen englanniksi. Se oli ensimmäinen kirja, jonka ylipäätään luin enkuksi. Kun totesin pystyväni siihen, olenkin lukenut monia kirjoja kyseisessä kielellä. Ikävämpi juttu tosin oli, ettei kirja saapunut julkaisupäiväksi minulle vaan vasta kaksi päivää myöhemmin. Jouduin siis välttelemään spoilereita urakalla pääsemättä kuitenkaan vielä kirjaan käsiksi. Tästä oppineena kävin Helsingin Akateemisen edessä jonottamassa kaksi viimeistä kirjaa enkuksi itselleni ja suomeksi sitten Lahden Info-kirjakaupan yömyynnissä. Kyseiset jonotustapahtumat olivat kivoja, mutta itse en kokenut niitä niin yhteisöllisiksi kuin ehkä jotkut muut.


Infon yömyynnissä.

Syykin tähän on selvä. Olin rekisteröitynyt yhdelle Suomen suurimmista Potter-foorumeista, mutta en toiselle, joka järjesti jonotukset. En siis tuntenut sitä porukkaa, joka niissä kävi. Tai siis tunsin yhden kaverin, mutta en juuri muita. En ollut toisaalta ensin mainitullakaan foorumilla tutustunut varsinaisesti muihin, kunhan roikuin mukana. Ujona en myöskään uskaltanut jutella juuri kenellekään. Menin mm. ihan lukkoon, kun minulta tultiin jonotuksessa kysymään, miten voin pitää luihuisen tupahuivia ja krakaa ja samalla Albuksen kaardin pinssiä. Kaikki luihuisethan ovat automaattisesti pahiksia, eikö niin? :P Joo, olisi pitänyt vastata jotain näppärää, mutta tosiaan luimin vain ujona syrjemmälle.

Noh, pääasia, että sain kirjani ajoissa :D


Hahmoista

Minulle muodostui aika äkkiä selkeä käsitys omista suosikkihahmoistani. Harry oli minulle aina aika yhdentekevä, liian hyvistelijä alkuun ja toisaalta liian rasittava teini myöhemmin. En varsinaisesti inhonnut häntä (paitsi vitoskirjan alkupuolella), mutten oikein pitänytkään hänestä. Sen sijaan Ron ja Hermione olivat kivoja ja jälkimmäiseen jopa samastuin itse jonkin verran.

Monista tietämistäni Potter-faneista poiketen pidän myös Ginnystä. Tiedän, että häntä sanotaan kirjojen Mary Sue -hahmoksi ja kieltämättä hänessä on sellaisia piirteitä. Hänessä on asioita, jotka töksähtävät minullekin, kuten se, että hän seiskakirjan alussa noin vain antaa periksi Harrylle, kun tämä haluaa lähteä etsimään hirnyrkkejä ilman häntä, murhh.

En osaa edes tarkkaan määritellä, miksi pidän Ginnystä. Minä vain pidän hänestä turkasen paljon... ehkä punaisilla hiuksilla on osuutta asiaan. Minulla on kumma heikkous punapäitä kohtaan. Hän oli pitkään jopa suosikkihahmoni, mutta nykyisin jakaa paikan useamman muun kanssa.

Myös Lunasta tuli aika pian suosikkini. Hän on juuri sopivan outo ja erilainen, en vain voi olla tykkäämättä hänestä. Lisäksi taisin joskus häneenkin samastua aika voimakkaasti. Olin itsekin kiusattu yläasteella outouteni vuoksi ja lukiossa sain viettää paljon aikaa yksin samasta syystä (se tosin ole parempi vaihtoehto kuin jatkuva nälviminen yms.).

Sitten on tietysti Draco. Hänet esitetään kirjasarjan alussa varsin mustavalkoisesti, mutta minä uskoin alusta asti, että pinnan alla on paljon jotain, mitä ei vain näytetä. Ei hän ole niin paha ja ilkeä kuin antaa ymmärtää. Tämähän osoittautuu oikeaksi päätelmäksi sarjan loppupuolella, joten tietysti taputtelin itseäni selkään päätelmieni vuoksi ;)

Mielikuvaani Dracosta on tosin varmasti vaikuttanut myös paljon Cassandra Clairen Draco-trilogia (jonka varmaan kaikki potteristit tuntevat, eikö?). Tosin luin siitä vain ensimmäisen osan kokonaan ja toista ehkä puoleen väliin, koska en jaksanut lukea sitä enkuksi. Luin siis vain siihen asti, kun sitä tuolloin (2003?) oli käännetty. Draco Dormiens itse asiassa löytyy jopa kirjahyllystäni suomeksi. Tulostin sen, liimasin kirjaksi ja askartelin sille kannet xD Suosikkikohtaukseni on se, jossa Draco ja Hermione ovat Dracon vaatekaapissa piilossa ja juovat kermakaljaa.

Parhaiden hahmojen listaan pitää vielä ympätä Severus Kalkaros. Hänenkin kohdallaan ajattelin samoin kuin Dracon. Hän oli hirviö Harryn silmissä, mutta olin varma, että totuus olisi toisenlainen. Kun sitten kutoskirjan jälkeen jotkut latelivat tiukkoja syytöksiä Kalkaroksen niskaan, minä puolustin häntä henkeen ja vereen ja etsin Puoliverisestä prinssistä kohtia, jotka osoittavat hänen olevan itse asiassa hyvis. Onneksi seiskakirjassa totuuskin selvisi, ettei minun tarvinnut syödä sanojani.


Fanifiktiosta

Kun minusta on kyse, melkein kaikkeen fanitukseen liittyy myös fanifiktio. Potter ei tee tässä poikkeusta. Ensimmäiset julkaisemani ficit olivat Final Fantasy VII:stä, mutta Harry Potter tuli hyvin äkkiä perässä. Nettiinhän tosiaan niitä tuotoksia piti tunkea, vaikkeivät kaikki olleet mitään kirjallisuuden riemuvoittoja. Olin aika aloittelija ja oman tyylin yms. löytäminen vei hyvän aikaa.

Loppujen lopuksi olen kuitenkin kirjoittanut Potterista aika vähän. Kirjasarjan ollessa kesken koin sen jossain määrin hankalaksi, koska ficcien juonet saattoivat mennä ristiin kaanonin kanssa uuden kirjan ilmestyessä. Jotain sain kuitenkin kirjoiteltua, mutta enemmän kuitenkin luin. Aloitin suomenkielisistä ficeistä ja siirryin sitten englanninkielisiin, kun en enää löytänyt luettavaa suomeksi. Suosikkiparituksiani olivat Draco x Ginny, Draco x Hermione, Ginny x Hermione, Luna x Ginny ja Luna x Hermione (tosi yllättävää siis). Luin tosin myös paljon muutakin, jopa Harry x Dracoa, mutten koskaan erityisemmin pitänyt siitä.

Toisinaan olen miettinyt, että Pottereista voisi olla kiva kirjoittaa vieläkin. Sain kuitenkin trauman, joka ei ole vieläkään parantunut ja sen takia en ole pystynyt kirjoittamaan. Eräs ficcini valittiin ns. "silmätikuksi" ja se ruodittiin suurin piirtein lause lauseelta eikä palaute ollut kovin mairittelevaa. Käytän osassa ficcejäni betaa, mutta tuota kyseistä tuotosta ei muistaakseni ollut betattu. Tästäkin tuli sanomista.

Otan siis mielelläni palautetta vastaan tarinoistani. Pidän myös siitä, että asiallisesti osoitetaan, jos jokin ei toimi ja ehdotetaan parannuksia. Siis ihan kielioppiasioihin, mutta myös tyyliseikkoihin ja muihin. Tärkeää on myös se, että minulle huomautetaan mahdollisista asiavirheistä. Niitäkin voi nimittäin joskus tekstiin tulla. Sisältöäkin saa kommentoida, mutta siitä en pidä, jos minulle tullaan sanomaan, miten tarinani pitäisi edetä. Sori, juonenkäänteistä päätän minä. Kirjoitan kuitenkin tarinoita ensisijaisesti itselleni, joten haluan niiden olevan sisällöllisesti sellaisia, että miellyttävät minua. Joskus se voi tarkoittaa kliseitä. Totta kai tästäkin saa huomauttaa, jos välttämättä haluaa, mutta se ei välttämättä saa minua muuttamaan juontani.

Enivei, kyseinen ficci siis ruodittiin melkoisen täydellisesti. En tiedä, olenko liian herkkä, mutta en ole sen jälkeen kyennyt itse sitä uudestaan lukemaan enkä ainuttakaan Potter-ficciä kirjoittamaan. Päässäni pyörii ahdistunut ajatus, että kaikki Potterista kirjoittamani on automaattisesti paskaa. Tämähän ei tietysti ole totta, koska olen kirjoittajana vähintäänkin kohtalaisen hyvä. Silti pelkään, että jos julkaisisin jotain Potteriin liittyvää, minut lynkattaisiin täysin.

En siis enää ole kirjoittanut ficcejä Potterista. Jätin yhden pitkän jutunkin kesken. Lisäksi lopetin Potter-juttujen lukemisen, koska ne muistuttavat nekin liikaa tuosta tapauksesta. Lopulta myös poistuin nettisivulta, jolla kyseinen episodi tapahtui (poistumiseen vaikutti tosin myös muutama muu seikka). Jätin aika pitkälti maagisen Potter-fanifiktion maailman taakseni. Se on vähän surullistakin, sillä viihdyin siellä hyvin ja sain siitä aikoinaan paljon irti.


Nykyinen fanituksen tila

Pidän joka tapauksessa edelleen Harry Potterista. Olen kirjat lukenut useampaan kertaan ja leffojakin katsellut. Nyt on taas jo puolisen vuotta pyörinyt päässä ajatus leffojen katsomisesta uudemman kerran. En vain ole vielä löytänyt sopivaa hetkeä. Ehkä vielä joskus... viimeistään sitten, kun bluray-boksi on kätösissäni.

Pottermore on hauska puuhailupaikka, joskin uskon, että olisin saanut siitä enemmän irti silloin, kun fanitukseni oli huipussaan. Lisäksi luen Rowlingiin liittyvät uutiset, mutta esim. hänen uusinta kirjaansa en ole lukenut. Vilkaisin tekstiä ja se vaikutti tutulta laadulta... kirjan aihe ei vain sitten kuitenkaan jaksanut kiinnostaa tarpeeksi.

Ehkä minun pitäisi myös lukea kirjat jossain vaiheessa uudestaan. Kasvoin niiden parissa aikuiseksi (tai ainakin nuoreksi aikuiseksi). Nyt kun ikää on tullut lisää, niitä osaisi ehkä tarkastella uudenlaisesta näkökulmasta.

Minulla on kumma tunne, että aiheesta pitäisi vielä sanoa jotain, mutta nyt en kerta kaikkiaan keksi, mitä se olisi. Kenties palaan siis Potter-juttuihin vielä myöhemminkin. Tämä nyt oli vain tällainen yleinen pikakatsaus fanitushistoriaani.

Noitatyttöilyä vuodelta 2009.

17 kommenttia:

 1. Minäkin olen luihuinen, ja suuri Severus-fani :D Kirjoittelin Severus/Lily ficcejä jo ennen viidettä kirjaa, ja Snape's worst memoryn jälkeen olin jo ihan varma asiasta. Viimeistä kirjaa luinkin sitten "mitäs minä sanoin" virne naamalla :D

  Oma uusin pitkä Severus/Lily ficci on valmis, ja vaatisi ehkä Betaa vaikka osa siitä on jo julkaistu. Ei sinua sattuisi kiinnostmaan? :D Kurjaa että jossain foorumilla on saanut noin ikävää palautetta joskus :/ Onneksi itse en koskaan nuorempana uskaltanut tuotoksiani julkaista.. olisi varmaan käynyt samoin.

  Ja vaikka Harrysta en hahmona pidäkään, niin josain syystä olen lukenut ihan rutosti Snarrya :D Ginny taas ei vaan kykene kuulumaan suosikkeihini vaikka miten yrittäisin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, kuinka pitkästä jutusta oikeasti on kyse? En yleensä sitoudu isoihin projekteihin ihan jo sen takia, ettei koskaan tiedä, miten oma aika riittää.

   Eli en nyt uskalla varmaksi sanoa, pystynkö betaamaan ja millä aikataululla, koska siihen tosiaan vaikuttaa ficin pituus ja se, kuinka paljon teksti vaatii työstöä... ja tämä sitten suhteutettuna omiin muihin hommiin.

   Poista
  2. 62k sanaa tuossa on, työstön määrää en osaa sanoa mutta suurimmat aivopierut sieltä on varmasti korjailtu, kun pikkusisko on sitä ruotinut :D Mutta sekin koskenut lähinnä tarinan loogisuutta ja räikeimpiä typoja ja norsulauseita:) Voin viskata sen sulle sähköpostilla jos yhtään kiinnostaa kurkata millainen kauhistus se on :D

   Poista
  3. Aika pitkä tarinahan se on, joten mitään aikataulua olisi esim. vaikea sanoa. Lisäksi en tiedä, miten paljon omia juttuja ja kiireitä on vielä tulossa. Eli vilkaista voin, mutten uskalla luvata mitään x)

   Onko sulla muuten mun sähköpostiosoitetta?

   Poista
  4. Eipä muuten taida olla. Jos kiinnostaa vilkaista, niin sähköpostia voi pistää vaikka miitanen@gmail.com niin saat paluupostissa tiedoston :)

   Poista
  5. Laittelin sulle mailia eilennä.

   Poista
 2. Tulipa todella mieleen muistoja, kun tätä luki :)

  Potterointi ja ficcailu ovat jääneet minullakin vähemmälle. Nostalgiahuurupäissäni olen silti valmis lupaamaan, että jos vaan uskaltaudut kirjoittamaan jotain uutta kyseisestä fandomista, julkaiset sen ja saan jotain kautta tietää, niin palaan ainakin hetkeksi potterficcien lukemisen pariin. Luotan näet sun ficcien laatuun ;) (Ja sit voisin kommentoida sillai ”Ihana!!! Jatkoo???” Eiku…)

  ... mutta missä ihmeen mielenhäiriössä olen mennyt esiintymään julkisesti rohkelikkohuivi kaulassa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :D Voi kyllä olla, että Potter-ficit on mun osalta kirjoitettu (tosin eihän sitä koskaan tiedä, mitä tapahtuu tulevaisuudessa). Ylipäätään on nyt ficit olleet aika jäissä viime ajat, pitäisi taas saada itsensä innostumaan jostain fandomista oikein kunnolla.

   Mutta hyvä, että joku luottaa mun ficcien tasoon :D

   Sulla oli huiville kyllä jokin perustelu, mutta en muista sitä enää. Ehkä olit vaan innostunut neulomaan sellaisen? :D

   Poista
 3. Olen niin kateellinen, kun siulla on Draco Dormiens suomennettuna. Sitä kun ei löydy mistään ja enkuksi ei oikein jaksa lukea pitkiä ficcejä ;-;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista :)

   Minulta löytyy kyseinen ficci suomennettuna edelleen koneen syövereistä ja näyttäisi olevan myös Draco Sinister. Viimeistä osaa en valitettavasti löytänyt eikä sitä kai koskaan loppuun käännettykään (?).

   Joka tapauksessa voin kyllä sähköpostittaa kyseiset ficit sinulle. Laitahan viestiä afeninblogit(a)outlook.com, niin vastauspostissa tulee molemmat :)

   Poista
  2. Olet pelastanut koko loppuelämäni! Rakastan tätä ficciä todella ja se nyt onkin ainoa ficci, jonka jaksaisin milloin tahansa lukaista uudelleen ja uudelleen!
   Ginny teki oikein mahtityön, kun käänsi tätä nostalgista ja legendaarista ficciä. :D
   Joku muu otti suomentamisen ohjaksiinsa, kun Ginny lopetti.
   On sääli että Cassandra halusi jok'ikisen kopion tai käännöksen pois netistä, kun hänestä tuli kuuluisa.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  5. Ilo auttaa :) Laitoin juuri sähköpostia tulemaan, toivottavasti tuli perille nyt, kun pöllöjä ei ollut saatavilla.

   Ginny totisesti teki hyvää työtä. Olin tuon toisen kääntäjän kokonaan missannut, mikä on kyllä varsin ikävää tajuta tässä kohtaa.

   Tavallaan sen ymmärtää, että Cassandra halusi ficcinsä pois netistä, mutta lukijoiden kannalta se on kyllä harmillinen juttu.

   (Jokohan kolmannella kerralla kommentti onnistuisi ilman hölmöjä typoja xD)

   Poista
  6. Ficit tulivat perille ja heti oli pakko etsiä omat lempparikohdat kakkosesta, jotka (hassua kyllä) muistin vieläkin! Ja juuri niinkuin ne oli kirjoitettukin. Äää voi tätä nostalgiaa! ;--;

   Poista
  7. Mukava kuulla, että viihdyttävät edelleen :)

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista