6. huhtikuuta 2013

Haaste

Joo, sanoin, etten nyt hetkeen kirjoita cosplaysta, mutta kirjoitanpas sittenkin, nännäsnää ;P Tosin syyttävät katseet voitte heittää Minorean suuntaan, sillä hän heitti minulle haasteen. Olen surkea tällaisissa jutuissa, mutta kaiketi juuri siksi pitääkin yrittää.

Säännöt
1. Kerro 11 asiaa itsestäsi
2. Vastaa haastajan 11 kysymykseen
3. Keksi 11 uutta kysymystä
4. Haasta 11 uutta bloggaajaa joilla on alle 200 lukijaa
5. Kerro kenet haastoit


Ja siis tämä on postaus (mm.) cosplaysta juurikin siksi, että kysymykset koskivat kyseistä harrastusta. Itse luultavasti kehittelen omat kysymykseni hieman siitä, tästä ja tuosta, koska en cosplay-blogia kirjoita. Toisaalta se, ettei blogilla ole varsinaista teemaa/aihetta vaikeuttaa aika paljon noiden kysymysten keksimistä, kuten myös itsestä kerrottavien asioiden listaamista. Koetan keksiä edes jotain sellaista, mitä en ole aiemmin kertonut.


11 asiaa minusta


1. Lapsuuden perheeseeni kuuluvat vanhempani ja kaksi pikkuveljeä (-86 ja -92 syntyneet). Lisäksi meillä on aina ollut eläimiä, lähinnä koiria ja kissoja, mutta oli minulla lapsena lemmikkinä hiirikin (ja kesäisin sisiliskoja :P). Nykyisin vanhempani asuvat kahdestaan ja heillä kiinanharjakoira ja kaksi kissaa.


2. Sain silmälasit vasta vuonna 2009 ollessani 25-vuotias (piti oikein miettiä, minkä ikäinen olin tuolloin xD). Sitä ennen olin kylläkin jo reilun vuoden siristellyt ja miettinyt, että pitäisi varmaan käydä näöntarkastuksessa. Minulla on kaukonäössä pikkuisen vikaa, mutta esim. kotona olen aika paljon ilman laseja. En vieläkään tykkää siitä, miltä ne tuntuvat naamalla. TV:tä katsoessa ja pelatessa on kuitenkin melkein pakko olla lasit päässä, muuten tekstitys tuppaa menemään puuroksi. Piilolinssejä harkitsin joskus, mutta ne tuntuvat silmissäni lähinnä hiekkapaperilta, joten olen luopunut toivosta niiden suhteen.


3. Haaveilen siitä, että voisin elättää itseni kirjoittamalla. Koska se ei kuitenkaan ole kovin realistista, elätän itseni työskentelemällä työttömien parissa. En oikein itsekään vielä tiedä, mikä varsinaisesti haluaisin olla isona (ellen kirjoittaja/kirjailija), mutta voi olla, että jämähdän näihin hommiin (mikä ei siis ole välttämättä paha asia). Minua kiinnostaa vähän se ja tuo, muttei mikään kovin helposti saavutettava tai työllistävä, esim. arkeologia, japanin kielen laajempi opiskelu, käsityöammatit, pelien ja pelihahmojen käsikirjoittaminen, nettiyhteisöjen pyörittäminen... Voisin myös haluta ryhtyä ilmapiraatiksi.


4. Olen matkailu-ummikko. Vanhemmat eivät lapsena kuskanneet meitä Viroa ja Ruotsia kauemmas eikä tuossa parinkympin huiteilla ollut tarjolla matkaseuraa. Yksin en ole rohjennut lähteä, kun kokemusta reissaamisesta ei ole ollut. Nyt tilanne on hieman toinen, kun M:sta saa seuraa. Viime vuonna käytiin Japanissa ja täksi kevääksi on jo buukattu Pariisin matka. Lisäksi suunnitelmissa on pari muutakin reissua, huih.


5. Nykyisin tuntuu, ettei aika riitä mihinkään. Töissä on ihan jees käydä, mutta illat kieltämättä menevät älyttömän nopeasti. Jotenkin tuntuu, että päivät, illat, viikot, viikonloput, kuukaudet ja vuodet koko ajan vain nopeammin, kun ikää tulee lisää. Se on aika pelottavaa.


6. En osaa meikata niin hyvin kuin haluaisin. Muutenkin olen asian suhteen laiskempi kuin oikeasti tahtoisin olla. Työaamuina vain tulee priorisoitua aamupala tätä nykyä, joten meikki on sitten aika pikainen. Viikonloppuisin taas harvoin tulee vaivauduttua, kun yleensä ohjelmassa on kotona oleilua, M:n vanhempien luona olemista tai maksimissaan peli-ilta kavereiden kesken.

Välillä olisi tosi ihanaa laittautua oikein kunnolla... mutta jos sitten teenkin niin, minusta tuntuu, etteivät meikkini ole kovin kummoiset. Toisinaan haluaisin kokeilla jotain näyttävämpää, mutta jotenkin lopputulos ei sitten koskaan silti ole sellainen. Turhauttavaa :D


7. Edellistä sivuten pidän myös vähän erikoisemmista vaatteista, mutten käytä niitä läheskään niin paljon kuin haluaisin. Töihin ei ylipäätään voi laittaa ihan mitä tahansa päälle ja vapaallakin tulee heitettyä ylle olohousut t-paidan kera. Se on vain niin paljon rennompaa kuin jotkin muut vermeet.

Tykkään kuitenkin todella paljon röyhelöisistä hameista, verkkohihoista, visual kei -tyyppisistä kuteista ja aika monesta epäsovinnnaisesta jutusta. Tilaisuuksia tällaisille vaatteille tuntuu olevan turhan vähän.

Tai sitten minusta on vain tullut vanha, kun ei kotona jaksa panostaa...


8. Olen introvertti. Hyvässä seurassa saatan kyllä jutella paljonkin ja olla varsin vilkas, mutta sosiaalinen kanssakäyminen on minusta joka tapauksessa väsyttävää.


9. Samasta syystä olen myös pitkälti koti-ihminen. Minua alkaa ärsyttää, jos viikon aikana on yli kaksi iltamenoa, koska se on pois vapaa-ajasta (vaikka onkin vapaa-aikaa :D). En myöskään halua olla joka viikonloppu menossa jonnekin tai meille vieraita vaan nautin siitä, että saa olla rauhassa kotona ja seistä vaikka päällään, jos siltä tuntuu.


10. Olen riippuvainen huulirasvasta. Olen ollut sitä viimeiset 15 vuotta enkä usko koskaan pääseväni eroon kyseisestä "vaivasta". Toisinaan olen yrittänyt, mutta huulten kuivuminen on suoranaista tuskaa, joten kiipeilen seinille sen takia. Sittemmin olen päättänyt, ettei kyseinen riippuvuus ole niin paha juttu, että sitä vastaan kannattaisi taistella. Helpompaa on vain elää sen kanssa.


11. Minusta on todella vaikea keksiä tällaisiin juttua. Siksi tämänkin kirjoittaminen on vienyt jo useamman illan. Tykkään enemmän suorista kysymyksistä x)Minorean kysymykset

1. Oletko cosplayn takia koskaan aloittanut uutta harrastusta / opetellut uusia taitoja?

En nyt tiedä, olenko opetellut varsinaisesti uusia taitoja, mutta joka tapauksessa monenlaista on tullut tehtyä pukuja kasatessa. Uusia materiaaleja on myös tullut testattua.
2. Harrastatko muita japanilaiseen populaarikulttuuriin liitettäviä harrastuksia?


Noh... fanifiktion kirjoittaminen vähintäänkin sivuaa japanilaista populaarikulttuuria, koska kirjoitan tarinoita lähinnä japanilaisesta lähdemateriaalista (esim. Final Fantasy -sarjan pelit). Tykkäilen myös joistain japanilaisista peleistä (okei, useammastakin), kuuntelen jonkin verran j-rockia/visual kei -bändejä ja japanilaisten pelisäveltäjien musiikkia ja opiskelen japanin kieltä. Onhan tuossa kieltämättä muutama harrastus...

3. Onko sinulla omaa cosplaynurkkaa? Jos on, ota siitä kuva ja esittele se meille.


En nyt tiedä, onko tässä erityistä esittelemistä. Kyseessä on vierashuoneemme, jonne kyseinen nurkka on myös ahdettu. Ompelupöydällä on myös silitysrauta, jolle ei koskaan tunnu löytyvän sopivaa koloa. Hyllyssä on pieniä ompelutarvikkeita, käsityölehtiä ja kirjoja. Alahylly on varattu villalangoille, jotka eivät tosin liity cosplayhin mitenkään. Tykkään vain toisinaan neuloa.

Hyllyn päällä on ainokainen peruukkipääni (tarvitsisin ainakin toisen), jossa on tällä hetkellä Gasai Yunon peruukki. Sen otsatukkaa pitäisi muokata lisää. Kuvaan on näköjään livahtanut myös Yunon kirves. Pöydän alla on cd-soitin, joka on yleensä käytössä cosseja tehdessä.

Huoneessa on lisäksi kolme vaatekaappia, joista yhdessä ovat valmiit cossini, toisessa kankaat ja kolmannessa vieraille tarkoitettuja petivaatteita.
4. Tietääkö työkaverisi, perheesi tai muut ei-cosplayta harrastavat ystäväsi harrastuksestasi?

M tietää, samoin omat ja hänen vanhempansa.  Entisestä työpaikasta lähes kaikki työkaverit tiesivät. Nykyisestä paikasta entiset huonekaverini tietävät, mutta tämänhetkisille en ole vielä asiasta maininnut. Ehkä se joskus tulee puheeksi, mutten koe erityisemmin tarvetta mainostaa asiaa.

Aijoo, teetin työpajalla kirveen, joten kyseisen pajan työvalmentajat tietävät. En osaa sanoa, keille kaikille he ovat puhuneet.


5. Onko sinulla sellaista cosplayhahmoa jonka haluaisit tehdä, mutta jota et usko ikinä toteuttavasi?Myuria Star Ocean: The Last Hopeasta olisi aivan ihana hahmo cossata, mutta... saapa nähdä. Oikeasti puku olisi todella vaikea tehdä, enkä ylipäätään itse ole välttämättä soveltuvin henkilö Myuriaa cossaamaan. Sama oikeastaan koskee myös Final Fantasy XII:n Frania.

Haluaisin cossata juurikin niitä hahmoja, joista eniten itse tykkään, mutta toisinaan se ei vain ole mahdollista. On kaikkien kannalta parempi, että jätän moiset haaveet juurikin haaveiksi xD

6. Entä onko sinulla hahmoa, jollaista et koskaan suostuisi cosplayaamaan? (luonteen tai ulkoisen piirteen vuoksi)


Naruto. Kyseinen hahmo nyt vain tuli ensimmäisenä mieleen, mutta varmasti on paljon sellaisia, mitä en harkitsisi. Ylipäätään mieshahmot olen jättänyt pois laskuista. Eihän sitä tietysti koskaan tiedä, vaikka vielä päätyisi toisenlaiseen ratkaisuun, mutta toistaiseksi en ole halunnut ryhtyä bindailemaan tai muutenkaan yrittämään taikoa itsestäni miehen näköistä.

7. Ovatko normaalit ihmiset koskaan huudelleet sinulle, kun olet pukeutunut cosplaypukuun? Ja jos ovat niin mitä?

Joskus Desuconin jälkimainingeissa kyllä. Cossasin tuolloin Rubya Final Fantasy IX:stä. En enää muista, mitä minulle huudeltiin, mutta se oli joka tapauksessa melkoisen epämiellyttävää. Odottelin nimittäin yksin (= seurassa ei ollut muita harrastajia) bussia torilla ja joukko toria autoillaan ympäri kiertäviä amiksia katsoi asiakseen meuhkata minulle joka kerta, kun menivät ohitse.

Ei siinä mitään sattunut, mutta se oli tosiaan äärimmäisen inhottavaa...

8. Nyt saa - ja pitää - kehua itseään! Missä cosplayn osa-alueella olet vahvimmillasi? 

Pääsääntöisesti osaan sanoa, missä olen hyvä, mutta tässä kohtaa menee kyllä sormi suuhun. En pidä oikeasti itseäni erityisen hyvänä millään cosplayn osa-alueella. Olen korkeintaan keskinkertainen ompelija, keskinkertainen kaavoittaja, keskinkertainen askartelija, surkea poseeraja ja huono meikkaaja. Olen myös laiska lukemaan oppaita, joten päädyn säätämään aina jotain omaa ja mahdollisesti vaikeamman kautta. Minulla on myös mahdollisesti todella huono "cosplay-itsetunto".

Eli ei, en osaa vastata tähän kysymykseen.9. Millä perusteella valitset yleensä cosplaysi mitä teet?

Valitsen hahmoja, joista pidän ja jotka ovat taidoillani mahdollisia toteuttaa edes kohtalaisen hyvinä. Pääsääntöisesti pyrin myös valikoimaan hahmoja, joiden asu näyttää päälläni siedettävältä. Tosin tässä on mokia käynyt, mutta onneksi ihan kaikesta ei ole todistusaineistoa ainakaan nettiin asti vuotaneena xD


10. Oletko koskaan ollut mukana cosplay photoshootissa? Haluaisitko? (tässä on mukana pieni kompa, etsin nimittäin sopivia uhreja vapaaehtoisia harjoitusvastustajia kuvattavaksi)Crestan kanssa on joskus yhteisiä kuvia otettu, mutta ei sitä vielä voi kunnolliseksi photoshootiksi kutsua. Mihinkään viralliseen juttuun en ole osallistunut.

Tavallaan haluaisin osallistua, koska olisi kiva saada omista puvuista vähän muunkinlaisia kuvia kuin coneissa räpsittyjä. Toisaalta sitten taas en haluaisi, koska en pidä omia pukujani tarpeeksi hienoina ja laadukkaina verrattuna muiden pukuihin... ja en osaa poseerata. Kameran edessä oleminen on minusta vaikeaa ja jossain määrin epämiellyttävää, en osaa rentoutua ja minulla on aina typerä ilme tai vähintäänkin kaksoisleuka. Ärh.

11. Miksi päätit vastata tähän kyselyyn?

Kuten jo alussa sanoin, olen huono tällaisissa. Eikös sitä pidä harjoittaa heikompia puoliaan?


Minun kysymykseni

1. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?
2. Mitä blogeja seuraat ahkerimmin ja onko niissä jokin tietty teema?
3. Mihin suurin osa vapaa-ajastasi kuluu?
4. Mitä leffaa/kirjaa/peliä/tv-sarjaa haluaisit suositella blogisi lukijoille? Miksi juuri sitä?
5. Mihin sijoittaisit loton päävoiton?
6. Minkälaiseksi kuvittelet elämäsi viiden vuoden päästä?
7. Millainen olisi täydellinen päiväsi?
8. Mitkä ovat kolme vahvuuttasi eli missä olet hyvä?
9. Mitä pahoja tapoja sinulla on?
10. Mikä saa sinut hyvälle tuulelle?
11. Mistä aiheesta ajattelit kirjoittaa seuraavan blogipostauksesi?


Haastan mukaan:

+ kaikki muut, jotka haluavat tehdä3 kommenttia:

 1. Ahahaha, kiitos ja anteeksi ^^'
  Hyvinhän sinä sait silti tämän tehtyä (:

  Minulla tuli tuosta Naruton ei-cossaamisesta mieleen ensin Naruton retardi luonne jonka takia jäisi cossaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, Naruton luonnekin on kieltämättä varsin vaikuttava tekijä... ja se, että kaverilla on oranssit vaatteet.

   Poista
 2. Jahas! XD pitäneepä väsäillä tämä !

  VastaaPoista