29. maaliskuuta 2013

Pukupulmia

Ei, tämä ei ole juttu cosplaysta, mikäli joku sitä pelkästi. Tämä on tarinointia toisesta sellaisesta aiheesta, johon epäilemättä moni vielä kyllästyy :P


Ongelman ydin tai oikeastaan aihe on hääpuku, sen hankinta tai valmistus. Monia muita kun kuuntelee, tulee olo, että olen jo auttamattomasti myöhässä. Jo kihloihin mennessä olisi pitänyt olla nämä asiat selvillä eikä vasta nyt alkaa pähkäillä. Reilut puoli vuotta on liian vähän aikaa *lisää tähän suunnaton hysteriakohtaus*

Minä en vain ole sellaista tyyppiä, että haluaisin niin sanotusti hössöttää häistä. Kyllä, kyseessä on tosi tärkeä päivä, mutta sen päivän seuraus on se huomattavasti merkityksellisempi juttu. Häät ovat kiva asia, avioliitto on kuitenkin homman pointti. En siis edes halua kiipeillä yhden päivän takia seinille, vaikka jotkut tuntuvat yrittävän lietsoa paniikkia.

Hössötyshaluttomuudestani huolimatta tahdon puvun, joka näyttää minulta. Pukuilu on ollut minulle juttu lapsesta asti eivätkä omat häät tee tässä poikkeusta. Juhlat saavat olla pienet, minulle olisi periaatteessa riittänyt käväisy maistraatissakin, mutta hääpuvusta en luovu. Se on saatava.

Painin tässä nyt mittatilauspuvun, valmispuvun ja itse tehdyn puvun välillä. Kaikissa on hyvät ja huonot puolet.

Mittatilauspuku:
+ taatusti omien mittojen mukainen
+ juuri sellainen kuin itse haluaa
+ osaava suunnittelija ja ompelija hoitaa työn
- hinta on korkea
- ehtiikö puvun varmasti saada, kun aikaa on vain 7 kuukautta?

Valmispuku:
+ puvun saa varmasti lyhyemmälläkin varoitusajalla
+ puvun voi halutessaan vuokrata
+ hinta ei ole niin korkea kuin mittatilaustyössä
- valikoimassa ei välttämättä ole juuri sitä, mitä kaipaan
- puvun hintaa voi nostaa siihen tehtävät muokkaukset, kun en kuitenkaan mene standardikokoon

Itse tehty puku:
+ omien mittojen mukainen
+ saa sellaisen kuin itse haluaa, tosin omien kykyjen rajoissa
+ hinnassa saattaa säästää jonkin verran
- epäonnistumisen mahdollisuus
- entä, jos aika ei riitäkään?

Päätä tuosta nyt sitten, mitä oikeasti kannattaisi tehdä. Aika pian päätös on kuitenkin tehtävä, koska puvun hankkiminen kaikilla tavoilla vie oman aikansa.

Pari päivää sitten selailin myös nettikauppoja. Törmäsin pariin aivan ihanaan pukuun, joista olisin voinut ottaa suoraan kumman vain. Valitettavasti puvut olivat kiinalaisissa nettikaupoissa, joilla on kummallakin kyseenalainen maine. Puhuttiin huonoista ompeleista, laaduttomista kankaista, hitaasta toimituksesta yms. Ei siis kuulosta lupaavalta.

Kumpaakin pukua markkinoitiin lolita-mekkoina, joten seuraavaksi aloin kahlata läpi lolita-brändiliikkeitä löytääkseni vastaavia. Kippaskappas, ei tarjonnassa tietenkään ollut mitään sellaista. Yksikään brändipuku ei muistuttanut edes etäisesti noita kahta, joihin oikeasti rakastuin. Brändiliikkeestä olisin uskaltanut tilatakin (vaikka hintaa olisi ollut tietenkin enemmän), mutta mitä sattuu laatua myyvästä putiikista en hääpukuani tilaa. Sama koskee eBayta. Siellä on yhtä sun toista tarjolla, mutta laatu epäilyttää. Cosseja yms. tilatessa asia ei ole niin justiinsa, mutta nyt haluan oikeasti hyvän puvun... mutta en silti halua upottaa siihen samanlaisia summia kuin esim. häämatkaan tulee menemään.

Täytynee siis jatkaa surffailua... jos vaikka löytäisi jonkin vastaavan puvun, mutta luotettavammalta myyjältä. Yksi vaihtoehto tosiaan myös on, että teen puvun itse. Pitäisi vain löytää sopivat kaavat, joista muokkaamalla saisi oikeanlaisen kokonaisuuden. Olen kaavoittanut pukuja itsekin, mutta tässä kohtaa en ehkä luottaisi taitoihini ihan niin paljon.

Eilen kävin kangaskaupassa ihmettelemässä. Sieltä löytyikin sopivaa satiinia hintaan 11,90 euroa per metri. Myyjä laskeskeli, että tarvitsisin kangasta yhteensä 10 metriä. Siihen päälle tulisi sitten vuorikangas (2,5 m ja 9,90 euroa / m), tylliä (2 euroa / m, määrää ei kuulemma voi ennakoida), langat ja vetoketju. Ehkä vähän alle 200 eurolla siis päästäisiin.

Selasin myös kaupassa olevat kaavat läpi, mutten löytänyt sopivia. Luultavasti ne pitäisi yhdistää vähintään kahdesta eri kaavasta. Ihan tyhjästä en uskall yrittää kaavottaa tätä pukua.

Mutta niin, en tosiaan vielä ostanut kankaita. En ole päättänyt ylipäätään, mitä teen pukuasian suhteen. Aika pian se päätös pitäisi tehdä kuitenkin. Kaash.

Väreinä olen joka tapauksessa miettinyt puna-valkoista, musta-valkoista tai musta-hopeista kokonaisuutta. Täysin valkoisissa minua ei tulla näkemään, ellen saa pahaa mielenhäiriötä. Huntua en myöskään halua, mutta tiara voisi olla kiva.

Tyyliltään puku voisi muistuttaa tätä. Vinkkejä siis otetaan vastaan ;D

Tämä on tosiaan sellainen juttu, joka varmasti pyörii puheissa nyt hyvän aikaa ja vie myös resursseja cossauspuolelta... erityisesti, jos päädyn puvun tekemään itse. Ja vaikken tekisikään, syö puku joka tapauksessa rahavarani (+ sitten on niitä muita hääkustannuksia), joten cossipuolella lienee hiljaisempaa kuin alun perin tälle vuodelle suunnittelin. Tämä on kuitenkin  minulle sen verran tärkeä juttu, ettei menetys tunnu isolta.

2 kommenttia:

 1. Jos pieni alushameen modailu ei haittaa, ainakin Fan plus Friend myy aika vastaavaa. Siskon tilaukset ovat tulleet perille ihan kiltisti ja laatukin taisi olla hintaan nähden hyvä.

  http://www.fanplusfriend.com/servlet/the-791/Gothic-Lolita-Bias-Trimmings/Detail

  Lisäksi Mille Fleurs myy hieman samantapaisia vähän vaihtelevilla leikkauksilla. Edelleen joutuu tosin alushameen ratkomaan irti ja tekemään itse uuden. Huhut kertovat, että lafka on luotettava ja toimittaa ulkomaillekin, vaikkei siitä niin meteliä pidäkään.

  http://millefleurs-noirs.com/zf-.html

  Tietty jos polvimittainen puku käy, niin sitten ei mitään ratkomisia tarvitse edes tehdä.

  Enempää tuollaista mekkoa myyviä kauppoja ei tule mieleen, mutta Enfant Terriblestä löytyy aika kattava lista ulkomaille toimittavista lolita-kaupoista. Ehkä sieltä löytyisi joku muukin vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset vinkistä :)

   Tuo puku kieltämättä näyttää aika samanlaiselta, vaikkei olekaan silkkiä tai satiinia... ja toisaalta tarvitse välttämättä ollakaan.

   Voisin kysyä tuolta, suostuisivatko tekemään saman puvun valkoisella alushameella ja pidemmällä helmalla lisämaksua vastaan. Homma olisi sitten käytännössä sillä hoidettu eikä tarvitsisi asiaa niin paljon enää pohtia. Ja joka tapauksessa se hame on aina helpompi tehdä itse kuin jos joutuisi koko puvun väsäämään.

   Pitääpä vielä tutkia liikkeen tarjontaa, jos löytyisi muutakin sopivaa.

   Ihan polvimittaista pukua en halua, mutta tosiaan voisi helman lisäpituudesta kysellä.

   Poista