27. maaliskuuta 2013

Isojen juttujen äärellä

En tiedä, ovatko nämä asiat kaikille muille päivänselviä, mutta itse olen ainakin oppinut paljon uutta tässä lähiaikoina. Siis naimisiin meneminenhän on yksi tavallisimmista asioista tai ainakin monet sitä tekevät, joten sen pitäisi olla aika yksinkertaista ja helppoa. Tällä hetkellä ei kuitenkaan siltä tunnu.

Ainakin kaikenlaista järjestettävää, tehtävää ja päätettävää riittää. Yksinkertaisimmilaan homma olisi hoidettu esteiden tutkimisella ja siitä viikon päästä maistraatissa vihkimisellä kahden todistajan läsnäollessa. Sitten kun haluaa jotain vähän juhlavampaa, homma menee hiukkasen monimutkaisemmaksi.Tämä lista on ehkä enemmän itselleni muistin tueksi, mutta saattaahan se jotakuta muutakin kiinnostaa...

Juhlapaikan valintaEn ole koskaan pitänyt niin isoja juhlia, etteikö niitä kotona voisi järjestää. Teoriassa kai nämäkin voisi, koska vieraslista on pidetty aika minimissä, mutta kivempihan se on juhlia jossain muualla. Pari sopivaa ehdokasta olemme tällä hetkellä löytäneet ja näihin tarjouspyynnöt lähettäneet.

Toiseen piti laittaa vain sähköpostiviestiä ja olipas muuten vaikea muotoilla se. Lopputulemana oli, että menemme paikan päälle tutustumaan ja neuvottelemaan asiasta. Toiseen paikkaan täytettiin kilometrin mittainen nettilomake, johon piti jo syöttää kaikki tiedot musiikista ja ruokajuomista lähtien. Sieltä ei tosin ole kuulunut vielä mitään.

Eikä ole aavistustakaan, mitä nuo maksavat... mutta ehkä se jossain kohtaa selviää.


Vihkijän järjestäminen

Emme mene naimisiin kirkossa, joten ei onneksi tarvitse taistella siitä, milloin ja minkä kirkon saisi varattua (ei sillä, en usko, että valittu päivä on kovin suosittu). Sen sijaan täytyy järjestää vihkijä maistraatista. Kyselinkin jo asiaa ja kuulemma järjestyy. Maistraattiin pitää vielä ilmoittaa tarkka kellonaika ja osoite, johon vihkijä saapuu sekä yhtä sun toista tietoa meistä.

Juhlapaikalla vihkiminen virka-aikaan  maksaa 120 euroa (+ matkakulut 0,45 € / km), mutta se on mielestäni ihan kohtuullinen hinta siitä, ettei tarvitse ensin mennä maistraattiin. Puvun helma pysyy kenties siistimpänä, jos ei tarvitse ulkona komuta kovin montaa kertaa päivän aikana.


Esteiden tutkinta

Tämä voidaan tehdä aikaisintaan neljä (4) kuukautta ennen vihkimistä. Ei siis ole vielä varsinaisesti työn alla, mutta otin kuitenkin jo lomakkeet valmiiksi koneelle. Tänä iltana ajattelin myös varata ajan maistraatista, kun sen kerran saa kätevästi netistä varattua.


Sukunimen muuttaminen

Tästäkin pitää täyttää lomake, joka annetaan vihkijälle ennen vihkimistä. Minulle on vielä epäselvää, maksaako tämäkin. Ainakin nimenmuutos muissa tilanteissa on maksullista. Pitänee vielä kysyä asiaa. Lomake on sekin nyt joka tapauksessa jo valmiina.


Kutsut

Kortit ja tarrat on nyt ostettu. Tilasin myös korttiin kuvan kaverilta, joka jäi miettimään asiaa. Tarvittaessa töhertelen jotain itse, mutta mieluummin luottaisin tehtävän osaavampiin käsiin. Varsinaiset kortit askartelen, kun kuva on saatu.

Kutsut lienee hyvä lähettää ajoissa, joten tavoitteena olisi, että ne saataisiin ensi kuussa tai viimeistään toukokuussa tehtyä. Kesäkuussa ne voisi sitten viimeistään laittaa eteenpäin.


Puvut

M:lle luultavasti ostetaan uusi puku. Sitä pitänee mennä yhdessä katsomaan joskus kevään/kesän aikana. Omani kohdalla on luultavasti kuitenkin enemmän arpomista. Valmispukuja on tullut selattua urakalla, mutta mikään ei ole oikein miellyttänyt. En halua mitään perinteistä kermakakkua eikä sellainen minulle sopisikaan. Ylipäätään kokovalkoinen puku on kauhistus. Toki valmiissa puvuissa löytyy värillisiäkin, mutta vielä ei ole tullut sopivaa vastaan.Harkitsin hetken myös mittatilauspukua. Eräällä kaverillani on hääpukuliike, jonka imago on makuuni ja tiedän molempien suunnittelijoiden pystyvän kyllä tekemään juuri minulle sopivan puvun... mutta rehellisesti sanottuna hinta luultavasti olisi budjettini ulkopuolella. Katselin mittatilauspukujenkin hintoja useammasta paikasta, mutta korkeitahan ne ovat. Varmasti syystä.

Vaihtoehtona olen miettinyt puvun tekemistä itse. Olen tehnyt vanhojen päiväpuvun, johon kyllä hajoilin antaumuksella, mutta siitä tuli ihan hyvä. Ompelukokemustakin on jonkin verran. Silti vähän epäilyttää. Lueskelin netistä varoituksia, kuinka missään nimessä ei kannata tehdä itse, jos ei ole ammattilainen. En nyt sitten tiedä, mitä ajattelisi.

Ja toki kankaat maksavat aina, joten säästö ei välttämättä ole suuren suurin. Menen joka tapauksessa katselemaan kangaskauppaan vaihtoehtoja torstaina. Konkreettiset hinnat ehkä auttavat päätöksen teossa.

Lisäksi ilmeisesti pitäisi jo nyt päättää alusvaatteet ja kengät, joista jälkimmäiset tuottanevat tuskaa. En vain tykkää korkkareista, mutta toisaalta sellaiset olisivat kuitenkin ehkä paras vaihtoehto juhlapuvun kanssa. Pitänee pohdiskella.


Sormus

Tulee luultavasti olemaan valkokultaa, kuten kihlasormuskin. Muuten en osaa vielä sanoa, millaisen haluan. Tärkeää on tietysti, että sopii hyvin yhteen nykyisen sormuksen kanssa. Olen ajatellut Kalevala-koruja, mutta pitää tosiaan varmistaa yhteensopivuus ensin.


Häämatka

Tämä osuus on M:n vastuulla. Minä siis lupasin ottaa päävastuun hääjärjestelyistä, joten M hoitaa matka-asiaa. Kohde on päätetty ja ajankohtani suunnilleen mietitty, mutta yksityiskohdissa on vielä hiomista.


Vielä täysin auki...

- Valokuvaus
Pohdimme, saisiko kuvaajan paikan päälle ja mitä se maksaa. Edelleenkään en haluaisi puvussa kulkea ulkona yhtään enempää kuin on pakko.
- Menu
Lämmin ruoka ja kakkukahvit, joo, mutta yksityiskohdat ovat auki. Haluaisin myös ehkä vähän erikoisemman kakunkoristeen perinteisen morsiusparin sijaan (moogleja, kiitos!).
- Kampaus ja meikki
Tehdäkö itse vai varatako aika ammattilaiselta? En tiedä. Olisihan se toisaalta hienoa olla kerrankin ammatti-ihmisen käsittelyssä. Täytynee selvittää, saako kampaamostani myös häämeikin vai pitäisikö se varata toisesta paikasta.
- Kaikki ne asiat, jotka olen luultavasti unohtanut

4 kommenttia:

 1. Jos haluat moogleja kakun päälle, voin kysäistä haluaisiko äiskä askarrella sellaiset. Ainakin muuten se on tykännyt tehdä jos jonkunnäköistä kakkua, joten luulisin että mooglet onnistuisivat mallin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okkei, kiitoksia jo etukäteen :)

   Jahka pitopalvelu vahvistuu, täytyy kysyä sieltä, onko ok, jos kakunkoristeen hommaa itse jostain muualta.

   Poista
 2. Onneksi olkoon tulevista juhlista (: Jos yhtään helpottaa, 7kk (jostain bongasin tuon 7kk, pitääköhän edes paikkaansa, nyt en nimittäin löydä sitä...) on juuri passeli aika. Ehtii hoitaa asiat eikä tarvitse panikoida kovin kauaa.

  Jos muuten hääkimppua meinasit, niin minulle informoitiin (jälkikäteen) että olisi hyvä jopa kuukautta/kahta ennen sellainen käydä tilaamassa. Pari päivää ennen ei ole kuulemma paras aika...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset :)

   7 kk taisi olla mainintana jossain toisessa postauksessa, pitää joka tapauksessa paikkansa.

   Hääkimpun suhteen en ole vielä ihan varma. En koe sitä erityisen tarpeelliseksi, mutta voihan se olla, että mieli vielä muuttuu. Täytyy pitää tuo vinkki mielessä.

   Poista