17. syyskuuta 2012

難しいです。

Lauantaina starttasi toinen japanin kurssi tälle syksylle. Toinenhan alkoi tosiaan jo elokuun lopussa. Eroa tuntuu olevan kuin yöllä ja päivällä. Noh, tosin tasokin on erilainen ja opettaja, joten ei tuo ole ihmekään.

Tällä kurssilla, josta aloitin nyt neljännen vuoden, alkaa olla suorastaan tuskaisia tehtäviä. Aivoni tuntuvat nyrjähtävän kieliopin ja koko ajan kasvavan sanaston kanssa. En opi uusia sanoja tarpeeksi nopeasti lukemisesta huolimatta, kun samaan aikaan kielioppiasiaa tulee jatkuvasti lisää ja kanjejakin pitäisi painaa mieleen. Kaikesta jää rippunen mieleen, mutta informaatiota tuntuu tulevan liian nopealla syötöllä lisää ja suurin osa jää sitten menemättä perille. Ehkä olen vain hidas tai tyhmä...

Onneksi toisella kurssilla on nyt hieman helpompaa. Kieliopin kanssa ei olla yhtä pitkällä, joten kertauta tulee. Samalla ehkä sanastoakin painuu mieleen, kun ei tarvitse hallita niin paljon vielä. Toisaalta... ei tarvitse osata edes kanoja kanjeista puhumattakaan. Törmäsinkin siis aivan uudenlaiseen ongelmaan: japanin lukeminen roomanjilla on tuskaisen hankalaa xD

Meillä oli keskustelutehtävä, jossa toinen oli tarjoilija ja toinen asiakas. Asiakas ilmoitti, mitä halusi ja tarjoilija etsi sille hinnan listasta. Jos tällainen tehtävä olisi tehty tuolla vaikeammalla kurssilla, olisi listassa ollut kanoja ja kanjeja. Nyt siellä oli kaikki meidän aakkosillamme... ja minähän en meinannut millään löytää oikeita sanoja. Vaikutin varmaan idiootilta.

Miten voi olla, että on helpompi lukea "ステーキ" kuin "suteeki"? Kaikesta sitä ongelman saakin.

Veikkaisin joka tapauksessa, että lisäkurssin ottaminen oli ihan hyvä ajatus, koska tulee kerrattua asioita ja eri opettaja selittää niitä eri tavalla. Samaan aikaan voi tosin tulla tätä lievää turhautumista kanojen puutteesta, mutta eiköhän siitä hengissä selviä. Hiragana-harjoitukset ajattelin itse ottaa vähän vaikeamman kannalta ja yrittää kirjoittaa ne kanjeilla niin pitkälti kuin pystyn. Ne ovat siis roomanjilla kirjoitettuja tekstinpätkiä, jotka pitää kirjoittaa uusiksi kanoilla.

Täytyy nyt vain yrittää olla uuvuttamatta itseään tämän opiskelun kanssa. Toiselta kurssilta on läksynä kirjoittaa aiheesta "päivä, jolloin kaikki tapahtui väärään aikaan" ja toiselta kappaleet 1-7 plus kasa tehtäviä xD Joo, hajoan jo ajatteluun. En ole keksinyt mitään tuohon kirjoitustehtävään edes suomeksi... ja tosiaan tuo ryhmä, johon hyppäsimme oli käynyt nuo kappaleet 1,5 vuoden aikana ja pitäisi nyt ottaa kiinni. Ei se niin vaikeaa ole, kertausta kaikki, mutta en jaksaisi kahlata näin lyhyessä ajassa noin monta kappaletta. Kyllä, olen laiska. Ehkä vain vilkaisen kieliopit ja teen tehtävät.

Välillä täytyy muistuttaa itselle, että teen tätä vapaaehtoisesti ja haluan oppia. Onneksi kuitenkin on kivat opettajat ja hyvät opiskeluporukat, joten ei se lopulta niin raskata ole. Ja itse asiassa lauantain neljä oppituntia menivät oikeastaan käsittämättömän nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti