9. elokuuta 2012

Innostusta etsimässä

Minulla oli vakaa aikomus viimeistellä Projektin viimeinen luku viikonloppuna. Sitten tapahtui asia X ja kaikki muu unohtui. Samaa juttua pyöriteltiin vielä alkuviikkokin eikä se ole vieläkään vaipunut unholaan. Veikkaan sen nyt värittävän syksyä  hyvin pitkälti, mutta pitää silti palata ruotuun.

Siispä vakaa aikomus siirtyi tälle viikonlopulle. Minulta siis puuttuu yksi kohtaus koko ficistä ja se pitäisi saada naputeltua kasaan. Ei mikään mahdoton urakka, mutta vaatii tietynlaista virittäytymistä. En olisi viime viikonlopun tunnelmissa edes pystynyt kirjoittamaan sitä, vaikka aikaa olisi löytynyt. Nyt on paremmat mahdollisuudet. Ja tosiaan aivan viimeiset lauseethan ficciin on jo kirjoitettu. Yksi kohtaus vain puuttuu välistä.

Sen jälkeen on tyhjyyttä. Iso aukko. Päässä on pyörinyt yksi originaalin idea, mutta en tiedä, tartunko siihen kuitenkaan. Se ei ole vielä lähtenyt riittävästi kehittymään. Yhtä tarinaa aloittelin keväällä, mutta sekin on jäänyt vähän roikkumaan... Kummankaan tarinan potentiaalista en mene sanomaan mitään. Ideat ovat ihan ok, mutta eivät toisaalta erikoisia tai erityisiä. Joku on jo varmasti kirjoitellut jotain vastaavaa. Tietysti voi olla melko mahdotontakin keksiä jotain, mitä kukaan muu ei ole tullut ajatelleeksi (ja vielä innostua ideasta).

Minusta tuntuu, että saan hyvän idean suunnilleen kerran kolmessa vuodessa. Sitten lähden kauhealla höyryllä toteuttamaan sitä ja suurin piirtein elän kirjoittamiselle. Tätä vaihetta seuraa taantuma, jolloin jumitan ja sitten puserrus, joka on varsinaista työntekoa tekstin parissa. Sitten on valmista ja ajelehdin itseäni etsien, kunnes seuraava hyvä idea pulpahtaa jostain. Koskaan en ole keksinyt mitään hienoa silloin, kun olen itseltäni sitä yrittänyt vaatia vaan parhaat tarinani ovat syntyneet juurikin jonkin yllättävän idean seurauksena. Parhailla en tarkoita sitä, että ne olisivat laatukirjallisuutta, mutta ovat kuitenkin edustaneet sen hetkisen tasoni parhaimmistoa ja innostus on näkynyt sekä tekstissä että julkaisu-/kirjoitustahdissa. Yleensä näitä juttuja on myös seurannut jatko-osa tai toinenkin, mutta ne eivät juuri koskaan ole olleet yhtä hyviä kuin ensimmäinen (tästä varmaan pitäisi oppia jotain).

Mistäkö tarinoista puhun? Ehkä ne pitää listata tähän:


Pirates of the Caribbean: Karibian kuumat tuulet I (2003)

Tätä seurasi kaksi jatko-osaa, mutta...


Naruto: Yumemiru-saaga osat 1-6 (2004, yhdessä Minorean kanssa)
Noin 6000 sivua vajaassa vuodessa, hämmästelen tätä yhä... laadusta ei takeita, mutta tekstiä riitti ja tiedostoa piti vaihtaa aina, kun 1000 sivua tuli täyteen, koska Word alkoi hidastella.


Final Fantasy XII: Rakasta minua nyt, kun kaikki muut ovat menneet... (2007)
Sitten tuli Kivien legenda, Glabadosin kätkö I ja nyt on työn alla Glabadosin kätkö II... kolmas osakin on vielä suunnitelmissa. Tämä on paisunut käsittämättömiin mittasuhteisiin. Inspiraatiota ja kirjoittamista muutenkin hidastaa se, etten vieläkään ole päässyt eteenpäin Revenant Wingsissä ja Tacticsissa.Naruto: Punainen aamunkoitto (2008)
Ficci, joka vilisee virheitä (japanilaisen kulttuurin suhteen, että osaavatkin nykyisin ärsyttää), mutta jonka tarinasta tykkään itse erittäin paljon. Ficin alkupää pohjautuu löyhästi erääseen meseroolipeliin (josta kiitos Minorealle), mutta loppuosa on kokonaan minun tarinaani. Tälle en kirjoittanut jatko-osaa, vaikka sitä toivottiin. Hyvä minä!


Final Fantasy XIII: Dum spiro, spero I (2010)
Kakkososakin oli ajatuksissa, mutta sitten tuli FFXIII-2 ja vei kaikesta järjen. Minua ei innosta ajatus siitä, että kaikki kuolevat ja maailma tuhoutuu lopulta. Tosin Lightningin DLC-jutska antoi hieman toivoa, en silti lupaa mitään inspiraationi suhteen.Final Fantasy VII: Projekti S. R. (2011)
Tämä on siis kohta valmis. Tähänkin olisi olemassa idea jatko-osaan, mutta ehkä pitäisi vain päästää irti. En tiedä. Toisaalta haluaisin kyllä kirjoittaa Vincentistä ja Yuffiesta vielä. M suositteli kokonaan uuden tarinan aloittamista... mutta tulisiko siitä tämän toisinto? Pystyisinkö kirjoittamaan  heistä eri tavalla? En tiedä.

Ja nyt kun katson ficcien vuosilukuja, huomaan, että kolmen vuoden teoriani meni metsään. Oikeammin sanottuna minulla on kahden vuoden kausi, jolloin saan pari ideaa. Sen jälkeen seuraa tauko ja taas uusi kahden vuoden kausi. Tämän perusteella seuraava isompi ideani on tuloillaan joko 2013 tai 2014 :P Ehkä siis rääkkäänkin päätäni nyt liikaa. Kenties pitäisi vain hyväksyä tämä rauhallisempi aika.

Taukovuosinakaan en siis ole ollut kokonaan kirjoittamatta. Olen työstänyt yleensä noita jatko-osia ja naputellut kasan lyhyempiä ficcejä. Olen myös saattanut kirjoitella loppuun jotain pidempää tarinaa, jonka olen aloittanut joskus hamassa menneisyydessä. Jotain tekemistä kirjoittamisen saralla on siis ollut kyllä koko ajan viimeiset kymmenen vuotta. Siinä mielessä minun ei kannattaisi olla huolissani. Jos nyt onkin hiljaisempaa ja rauhallisempaa, jossain vaiheessa varmasti rytisee taas. Niinhän se on aina ennenkin mennyt... x)

4 kommenttia:

 1. Voi että, mitä oikeen on sattunu.. :// Iskee huoli täällä.

  Huh, en oikeesti voi kuin nostaa hattua sulle noista. Ihan uskomattoman paljon oot mielestäni paneutunu aina kaikkiin töihin, mitä nyt oon saanu seurata sun kirjoitusmatkaa, varsinkin Punainen aamunkoitto sekä Dum Spiro, Spero. Oikeasti tässä häpeilemättä en voi kuin ihailla sun kirjoittamisen lahjaa. Oot ihan mahtava kirjoittaja, ei voi muuta sanoa.

  Toivottavasti saat tekstisi kursittua kokoon ja eiköhän sieltä tule niitä hulluakin hullumpia ideoita, silloin kun vähiten odotat. ;) I'm counting on you! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko lisätä vielä, et harmittaa kyl toi FF XIII-2:sen pilaava vaikutus DSS:ään. >8( Se oli niin ihana kaikkine käänteineen. Itse en ole tietoinen noista DLC-osista, pitänee tsekata joku walkthrough tai vastaavaa. x)

   Poista
  2. Kertoilen joskus vaikka mesessä. Viitti täällä julkisesti huudella. Mutta ihan hengissä ollaan x)

   Kiva kuulla, että oot tykännyt. Ehkä sitä vielä taas jossain vaiheessa tulee joku tosi hieno ja toimiva idea ja kunnon innostus. Ei vaan oo kivaa sillon ku sitä joutuu odottelemaan :D

   Ja se FFXIII-2 tosiaan pilas aika lahjakkaasti kaiken ylipäätään. Se Lightningin DLC oli ihan persiistä noin pelaamismielessä (sai hakata samaa Caius-taistelua noin 25 kertaa), mutta salainen loppu vähän herätteli toiveita paremmasta... valitettavasti se vaan samalla petaili selvää jatko-osaa ja Squarehan on varannut jo esim. nettiosotteeen FFXIII-3:lle. Huoh.

   Poista
  3. Juu no, ihan ymmärrettävää. :) Todellakin olen tykännyt! Varmasti turhauttaa, kun inspiraatiota ei riitä mihinkään isoon.

   Joo no, katselin tossa eilen jonkun DLC:n Void Beyondista, missä oli Snow ja muitakin, joita vastaan piti tapella.. Mitä helvettiä oikeasti, toivottavasti edes joissain niissä olisi jotain järkeä..

   Poista